Taudin nopea eteneminen ihmetyttää
Hei! 90-vuotiaalla isälläni on todettu Alzheimer noin kolme vuotta sitten. Hän on asunut veljeskodissa 1,5 vuotta. Jäi leskeksi neljä vuotta sitten, ja siitä alkoi sairastelu. Ensin imusolmukesyöpä, josta parantui hyvin sytostaattihoidoilla. Sitten dementiaa, joka on ollut mielestäni lievää tähän kesään asti. Tosin nyt hänellä on paljon harhoja. Hän kuulee paljon erilaisia olemattomia asioita. Väliin ei suostu lähtemään huoneesta pois syömään tai juomaan toisten kanssa. Eikä osallistu muihinkaan yhteisiin harrastuksiin ja menoihin, kun olisi mahdollista jumpata ym. Hän on aina ollut himoliikkuja ja urheilija. Ei halua katsoa televisiota. Jää vähän kaikki pois. Ollut hyvin seurallinen ja toiminnan mies.
Ihmetyttää, kun kaikki on käynyt niin nopeasti tässä kesän aikana. Kun käy katsomassa tai tuo kotiin, niin useimmiten ei saa minkäänlaista keskustelua enää aikaiseksi. Tulehduskokeita on otettu. Kaikki koearvot aina ihan hyviä. Yleiskunto hyvä. Istuskelee vain sängyllä ja on omissa maailmoissa eli vanhassa lapsuuden ja nuoruuden ajassa. Miten kaikki voi muuttua niin nopeasti? Nykyään laastarilääkityksellä.
Hei! Isäsi on korkeassa iässä. Marginaali ja reservikapasiteetti ovat kapeampia tuossa iässä. Vaikka fyysinen kunto on hyvä, Alzheimerin taudin myötä keskushermoston herkkyys ja hauraus on kovasti lisääntynyt. Sytostaattien vaikutusta on vaikea arvioida, mutta luultavasti nekään eivät ainakaan ole aivojen toimintaa parantaneet.
Aloitekyvyttömyys ja vetäytyminen voivat olla myös merkkejä Alzheimerin taudin ohessa olevasta masennuksesta. Sitä voidaan hoitaa Alzheimerin taudin ohessa. Alzheimerin tauti ei sinänsä etene kovin nopeasti lähes 90-vuotiaalla ihmisellä. Kyseessä on hidas muutos. Jos tilanne heikkenee nopeammin, kyse on aina jostakin liitännäissairaudesta. Harhaisuus on usein Alzheimerin taudin oire, mutta sekin voi olla estämässä osallistumista. Harhat voivat pelottaa, ahdistaa ja lamata. Harhaisuuttakin voidaan yrittää hoitaa lääkkeillä.
Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri