Alzheimer-epäily

Mieheni on syntynyt 1943, perusterve, hyväkuntoinen, asumme Espoossa. Epäilen että hänellä on Alzheimer. Kaikki laskut maksamatta, paperit kaaoksessa, ei ole yhtään kiinnostunut kodista tai muusta, näkee kaiken negatiivisena, kiroilee koko ajan, ei vaihda vaatteita eikä juurikaan ole sosiaalista elämää enää.

Miten minun pitäisi toimia? Miten saisin hänelle hoitoa, koska häntä on muutenkin vaikea saada lääkäriin?

Kuvauksenne kertoo karusti, että jotakin tosiaan varmaan on hullusti. Miehenne toimintakyvyssä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kuvaus voi sopia Alzheimerin tautiin, mutta vaikeassa depressiossakin voi olla vastaavanlaisia havaintoja. Depressiopotilailla on yleensä sairaudentuntoa itsellään, Alzheimerin tautia sairastavilla ei välttämättä ole. Voitte siis miettiä, onko miehenne itse huolissaan tilanteestaan?

Muistioireitakin ilmeisesti on, vaikka ette niitä paljon kuvaakaan. Jos muistioireita on, ehdottaisin miehellenne lähtöä muistihoitajan vastaanotolle. Siellä voidaan tehdä mielialan kartoitusta ja alustavia muistitestejä. Kynnys lähteä hoitajan vastaanotolle voi olla matalampi kuin lääkärille lähtemisessä. Espoon terveyskeskuksessa on oma muistipoliklinikka. Heillä on siellä dementianeuvoja, jolle voisit soittaa (puh. (09) 8164 7405) ja saada lisäohjeita.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri