Muistihäiriöt ovat Alzheimerin varhaisimpia merkkejä

Alzheimerin taudin varhaisimpia ja tyypillisimpiä oireita ovat asteittain pahenevat muistihäiriöt.  Ensimmäiset muistihäiriöt johtuvat usein lähimuistin heikkenemisestä. Potilaalla on vaikeuksia muistaa viimeaikaisia tapahtumia eivätkä monivaiheiset tehtävät onnistu.

”Uusien asioiden oppiminen ja mieleen painaminen vaikeutuvat.”

Myös vaikeus oppia uusia asioita on tyypillistä. Käytännössä potilaalla voi olla vaikeuksia muistaa uusia nimiä tai sovittuja asioita. Lopulta potilas ei tunnista myöskään läheisiään. Käyttöesineet kuten esim. silmälasit hukkuvat usein. Lisäksi vieraassa ympäristössä on vaikea liikkua ja asioiden tapahtumajärjestys menee helposti sekaisin. Vanhat asiat säilyvät kuitenkin mielessä kirkkaana ja aiemmin opitut taidot säilyvät.

Muistihäiriöiden taustalla voi olla useita syitä Alzheimerin lisäksi. Muistin heikkeneminen on osa myös normaalia vanhenemista. Alzheimerin taudin oireiden ja normaalin unohtelun välillä on kuitenkin eroja. Katso kuinka tunnistat Alzheimerin taudin oireet. Jos muistihäiriötä epäillään syyksi potilaan oireisiin, tulisi tutkimuksiin hakeutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Oireeni alkoivat asioiden unohtelulla. Unohdin puhelinnumeroni tai töihin liittyviä asioita. Pahinta oli kuitenkin asioiden sekoittaminen. Pysähdyin tankkaamaan autoa, mutta pysähdyksen jälkeen en tiennyt olinko menossa töihin vai palaamassa kotiin. En muistanut missä yliopistossa opiskeleva poikani oli. Ostoksilla unohdin yhtäkkiä missä olin ja kuinka olin päässyt sinne.    

Äitini esitti hyvin pitkään ulospäin tervettä. Esimerkiksi hän ei tunnistanut enää kelloa, mutta piti salassa pitkään lista, jossa lukivat kellonajat ja josta hän aina lunttasi. Sitten hän hukkasi lompakkonsa kaksi kertaa peräkkäin. Kun kysyin asiasta, hän ei muistanut miten kaikki tapahtui.