Mitä eroa on dementialla ja Alzheimerin taudilla?

Miehelläni on n. puolen vuoden aikana lähimuisti heikentynyt. Hän on 66 v. ja hän on käynyt muistitutkimuksissa ja magneettikuvauksessa. Osa neuroradiologin lausunnosta tuntui huolestuttavalta: Hippokampuksissa atrofia on korostunutta, vasemmalla vielä asteeltaan lievää (gradus 2/4), oikealla keskivaikea atrofia (gradus 3). Löydös viittaa alkavan Alzheimerin taudin mahdollisuuteen. Mitä eroa on dementialla ja Alzheimerin taudilla ja eroaako lääkitys näihin sairauksiin?

Dementian määritelmään kuuluu se, että muistin ohessa myös jokin muu kognitiivinen (älyllinen) toiminto on heikentynyt (kielelliset toiminnat, matemaattiset kyvyt, hahmottaminen, toiminnanohjaus jne.) ja se, että nämä muutokset näkyvät toimintakyvyn heikentymisenä päivittäisessä elämässä. Nuo kuvaamasi magneettikuvalöydökset ja lähimuistihäiriö ovat kyllä Alzheimerin taudille sopivia löydöksiä. Jos kuitenkin vielä kaikki muut älylliset toiminnot ja toimintakyky on ennallaan, ei voida puhua Alzheimerin tautiin liittyvästä dementiasta vaan lähimuistipainotteisesta lievästä kognitiivisesta heikentymästä. Se on tila, joka vaatii aktiivista seurantaa 1/2 vuoden välein.

Omaisena pitää olla tarkkana, milloin alkaa näkyä merkkejä toimintakyvyn heikentymisestä. Milloin jokin asia ei enää sujukaan, kuten ennen? Ei ole olemassa yhtenäistä mielipidettä siitä, pitäisikö lääkitys aloittaa jo todennäköisen Alzheimerin taudin diagnoosilla. Kela-korvauksen näihin lääkkeisiin saa vasta dementiavaiheessa. Tarkemmassa haastattelussa voidaan usein löytää em. tutkimuslöydösten vallitessa jo sellaisia merkityksellisiä toiminnallisia muutoksia, jolloin voidaan alkaa puhua lievästä Alzheimerin taudin dementiasta.

Ystävällisin terveisin
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri