Alzheimerin piirteet

Äitini sairastaa Alzheimerin tautia. Hän on 78-vuotias. Kysymykseni on, kuinka pitkään kyseisen sairauden kanssa elää, ja onko mitään sairautta mihinkä voi verratta. Voiko olla mahdollista, että tulee aivoverenvuotoja?

Alzheimerin tauti ei ole yksi ja ainoa sairaus, vaan siinä on erilaisia alamuotoja. Taudinkulku on varsin yksilöllinen. Se, miten tauti on tähän saakka edennyt, kertoo siitä, miten se tulee etenemään jatkossa. Alzheimerin tauti etenee ikääntyneillä yleensä varsin rauhallisesti ja hiipimällä. Jos tapahtuu jotakin äkillistä, taustalla on joku muu oheen tullut sairaus.

Aivoverenvuodot eivät sinällään kuulu Alzheimerin tautiin. Aivoverenvuotojen tärkein riskitekijä on korkea verenpaine. Eli hoitamaton verenpaine Alzheimerin tautia sairastavalla voi johtaa aivoverenvuotoon.

En oikein keksi mitään muuta sairautta, johon Alzheimerin tautia voisi verrata. Kyseessä on vähitellen keskushermostoa rappeuttava sairaus, johon liittyy vähittäinen toimintakyvyn heikentyminen. On arvioitu, että keskimääräinen taudin kesto diagnoosista alkaen on 12 vuotta. Nuoremmilla potilailla taudinkulku on usein rajumpi, vanhemmilla voi olla verkkaisempikin.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri