Pitkät jonot muistitutkimuksiin

Hei! Isälläni on muistin huononemista ollut jonkin aikaa, lähimuisti on huono. Vanhat asiat hän muistaa hyvin. Toisina päivinä tämän hetken asiatkin muistaa paremmin. Hänelle laitettiin sydämentahdistin viime talvena. Ikää on kohta 77 vuotta. Hän on ollut nyt terveyskeskuksen muistitutkimuksissa, ja lähti sinne ihan mielellään, koska totesi oman muistinsa todella olevan huono. Testi osoitti, että muisti on huono, jollakin osa-alueella oikein huono.

Nyt on sitten lähete vetämässä neurologille ja magneettikuvaan. Mutta kun ne viipyvät jotain puoli vuotta, olisin kysynyt, onko tästä odotusajasta haittaa. Pääsisikö yksityiselle nopeammin, ja pitäisikö siellä sitten alkaa kaikki tutkimukset taas alusta? Nyt hänen tilanteensa on ihan hyvä, meitä on tässä kolme ihmistä, ja hänen vointinsa on ok. Mielestäni havaittavissa ei ole muuta muutosta kuin tuo muisti.

Miten on, voiko magneettikuvausta yleensä tehdä, kun on sydämentahdistin? Näihin jos saisin vastauksen, olisin kiitollinen. Olen tietysti huolissani läheiseni terveydestä, ja pelkään, ettei tuo puoli vuotta nyt olisi liikaa odottelua. Lääkityksen pitäisi alkaa mahdollisimman ajoissa, eikö? Toisaalta hänen tilanteensa on nyt onneksi hyvä, jos vaan pysyisi. Kiitoksia!

Valitettavasti puoli vuotta on liian pitkä aika odottaa, jos oletetaan, että taustalla todennäköisesti on Alzheimerin tauti. Tauti etenee koko ajan. Kun Alzheimerin tauti on todettu ja lääkitys aloitettu, siinä ei saa pitää yli kuukauden taukoa, koska sen jälkeen ei yleensä enää koskaan päästä samalle tasolle kognitiivisissa tuloksissa kuin ne, jotka jatkavat keskeyttämättä lääkitystä. Isänne kohdalla jää vielä epäselväksi, voidaanko tila luokitella lieväksi dementiaksi. Eli onko kuitenkin jotakin toimintakyvyn heikentymistä mukana? Sujuuko jokin asia huonommin, epävarmemmin tai ovatko jotkin toiminnot jääneet pois?

Jos kyseessä olisi oma isäni ja tutkimusjono puolen vuoden pituinen, veisin hänet yksityissektorille tutkimuksiin. Yksityispuolelle pääsee usein tutkimuksiin vaikka samalla viikolla, viimeistään seuraavalla. Sinne kannattaa pyytää terveyskeskuksessa tehtyjen tutkimusten tulokset mukaan, jotta niitä ei tarvitse toistaa. Osa tahdistimista on sellaisia, että pään magneettitutkimus voidaan tehdä. Yksityisen kuvantamislaitoksen röntgen-lääkärit kyllä tarkistavat asian, kun otatte sinne yhteyttä ja kerrotte tahdistimen tyypin ja mallin. Jos magneettitutkimus ei onnistu, voidaan tehdä aivojen tietokonetomografia-tutkimus.

Isänne on 77-vuotias. Siksi suosittelen geriatrin vastaanottoa, jos päädytte yksityissektorin käyttöön. Neurologien vastuulle kuuluu työikäisten muistisairaudet, kun taas geriatri hoitaa ikääntyvän ihmisen muistisairauksia ja toisaalta tekee kokonaisvaltaisen arvion ikäihmisen hoidosta.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri