Alzheimer-epäily

Hei! Vuonna 1933 syntyneellä äidilläni on alkanut olla muistiin ja käyttäytymiseen liittyviä muutoksia.

Tässä pari esimerkkiä: Äiti on aina ollut kova kortinpelaaja, mutta nyt hänellä on vaikeuksia muistaa vanhojen, paljon pelaamisensa pelien sääntöjä. Jos pelaamme tänään esim. Seiskaa, hän saattaa seuraavana päivänä jälleen pelatessamme kysellä pelin sääntöjä. Kun tyttäreni kertoo, että on huomenna menossa kuntosalille, äitini saattaa parin minuutin kuluttua kysyä, minne tyttäreni olikaan menossa koulun jälkeen. Äitini on hoitanut vanhemman sisarensa asioita, mutta nyt hän kyselee minulta apua yksinkertaisiinkin asioihin, kuten miten lehtitilaus keskeytetään, vaikka on tehnyt sen useita kertoja viime vuosien aikana.

Äiti on myös laihtunut huomattavasti, koska on vähentänyt sokerin ja rasvan syömistä diabeteksen pelossa. Minusta hän ei saa riittävästi ravintoa, vaikka syökin terveellisesti.

Onko kyseessä normaali tuon ikäisen ihmisen muistin heikkeneminen, vai olisiko tämä mahdollisesti alkava Alzheimerin tauti? Voisiko sillä olla vaikutusta, jos aivot eivät saa riittävästi oikeanlaista ravintoa?

Kuvaatte sellaisia muutoksia “nuoren ikääntyvän” ihmisen toimintakyvyssä, että tarvitaan nopeasti lisäselvityksiä. Tällaiset muutokset eivät missään tapauksessa kuulu normaaliin ikääntymiseen, vaan väistämättä herää ajatus muistisairaudesta. Normaalissa ikääntymisessä opitut taidot eivät katoa, vaikka ikääntyvä ei enää itse pystyisikään taitoa soveltamaan esim. kulumien takia. Normaalisti ikääntyvä pystyy kuitenkin sanallisesti kertomaan, miten tehtävä hoidetaan.

Laihtuminenkin voi olla merkki muistisairaudesta. Äitinne voi kertoa syövänsä niin ja niin paljon, sitä ja tätä, mutta todellisuudessa unohtaa syödä. Ravitsemus on tärkeä asia aivojen toiminnan kannalta. Tiettyjen B-vitamiinien puutos voi aiheuttaa muistisairautta muistuttavan tilan, joka kuitenkin korjautuu vitamiinilisien kanssa. B-vitamiinitasot määritetään yleensä muistilaboratoriokoepaketissa.

Ottakaa mahdollisimman pian äitinne kanssa huolenne puheeksi ja varatkaa aika paikalliselta muistihoitajalta, joka tekee muistitestejä ja ohjaa sitten paikallisen hoitopolun mukaan jatkotutkimuksia varten lääkärille.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri