Pelkään naapurini puolesta

Asumme rivitaloyhtiössä ja naapurissamme asuu yli 80-vuotias Alzheimeria sairastava nainen. Hänellä on viime aikoina ollut enemmän muistiongelmia, hän esimerkiksi yritti pari viikkoa sitten eräänä myöhäisenä iltana tulla asuntoomme omalla avaimellaan ja hänellä oli päällään yövaatteet ja sukat. Tänään hän tuli aikaisin aamulla ovellemme ja pyysi miestäni apuun. Hänellä oli ollut useita hellan levyjä punaisena hehkumassa. Hänellä ei ole mitään kotona asumista helpottavia välineitä, jotka turvaisivat asumista sekä häntä itseään, sekä meitä naapureita.

Mitä voimme tehdä, että ei tarvitsisi nähdä sitä päivää, kun talomme palaa tai hänet löydetään paleltuneena jostain ulkoa? Hänellä on lapsia, jotka käyvät nykyään melko usein sekä ilmeisesti kotisairaanhoidosta käydään hänen luonaan. Naapuri kuitenkin asuu yksin ja on usein yksin kotonaan.

Hei! Kuvaamanne oireet ovat sellaisia, että tämän rouvan kotihoito ei ole enää turvallista. Näistä havainnoista (hehkuvat hellat, ulkona kummallisiin aikoihin vähissä vaatteissa) pitäisi ilmoittaa viipymättä naapurin rouvanne lapsille, jotka voisivat ottaa yhteyttä kuntanne vanhuspalveluiden vastuuhenkilöihin tai vaikkapa paikalliseen terveyskeskukseen.

Tarvittaessa voitte varmaan tehdä ilmoituksen kunnan viranomaisille suoraan itsekin, jos rouvan lapsia ei nyt näy. Tuon rouvan tilanne pitää nyt arvioida kiireesti ja miettiä vakavasti hänen hoitokokonaisuutensa uudelleen. Kunnalla on velvollisuus järjestää asukkaina olevien vanhusten hoito turvallisesti.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri