Millä saan äitini lääkäriin?

Äitini on 78-vuotias ja olen ainoa lapsi, joten minulla ei ketään muuta tätä asiaa jakamassa. Äitini Saa välillä (aika usein nykyään) raivareita jossa väittää minun vaihtaneen esim. lampetin sähkölamput, kengät, takin, Tupperware- kupin kannen yms. Kerran väitti minun myös varastaneen kolme 15 vuotta vanhaa Tiimarista ostettua kynttilämansettia, ja kun oli ne taas löytänyt, väitti kiivaasti, että olen tuonut ne takaisin salaa.

Yleensä kuitenkin arvottomat tavarat vaihtuu vielä huonompiin (arvokkaampia löytyy). Lääkäriin häntä ei saa millään, hänessä kun ei ole mitään vikaan. Millä saisi, olen neuvoton ja tilanne tekee oman elämäni kauheaksi.

Hei! Äidillänne ei ilmeisesti ole muistisairauden diagnoosia. Nuo kuvaamanne syytökset eivät oikein sovi esimerkiksi masennukseen. Jokin muu psyykkinen sairaus tietysti voi tällaisia oireita tehdä, mutta ehkä todennäköisintä on se, että hänellä on alkava muistisairaus. On erittäin raskasta olla ainoana lapsena vastaanottamassa tätä kaikkea kurjaa ”niskaansa”, varsinkin kun hänellä ei ole sairaudentuntoa.

Ehkä ainoa tapa edetä on ottaa yhteyttä äitinne lääkäriin puhelimitse ja sopia ”terveystarkastuksesta” (vaikkei sairautta olekaan, mutta kyseessä voisi olla senioritarkastus tai mikä muu se olisi nimeltään). Siinä voitaisiin testata muistia, ottaa muistikokeita. Hänet voitaisiin myös määrätä pään kuvaukseen. Jos omalääkäriä ei ole, alueen muistihoitajan kauttakin voit yrittää asiaa viedä eteenpäin. Jos muistihoitajaa ei ole, voit ottaa yhteyttä paikalliseen muistiyhdistykseen. Lähin paikkakunta ja yhteystiedot löytyvät sivustolta:
https://www.muistiliitto.fi/fin/muistiliitto/alueellinen_toiminta/jasenyhdistykset/?City=none&submit_x=Hae).

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri