Dementian diagnosointi

Milloin dementiaa sairastavan potilaan sairaus alettiin Suomessa diagnosoida Alzheimerin taudiksi? Etsin tietoa vuonna 1982 kuolleen dementiaa sairastaneen äitini asiassa.

Hei! Alzheimerin tautiin tarkoitettuja lääkkeitä tuotiin Suomeen vasta 90-luvulla. Vasta 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa on alkanut laajemmin dementioiden diagnosointi. Sitä ennen potilaan asiakirjoihin saatettiin merkitä diagnoosiksi dementia. Voi myös olla, että asiakirjoissa luki diagnoosina pelkästään seniliteetti (senilitas) eli vanhuuden heikkous.

En usko, että vuonna 1982 on vielä puhuttu Alzheimerin taudista, muuten kuin neurologian tutkijoiden ja siis yliopistojen / yliopistosairaalojen piirissä. Toki sairauskertomusten perusteella voi jälkikäteen miettiä, sopisiko muistisairaus Alzheimer-tyyppiseksi vai oliko mukana verisuonisairauksia ja aivoverenkiertohäiriöitä, jolloin kyseessä voisi olla verisuoniperäinen dementia. Vai oliko Parkinson-tyyppisiä neurologisia oireita Parkinson -dementiaan tai Lewy kappale -tautiin sopien?

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri