Alzheimerin taudin sairastumisriskini ja ehkäisykeinot?

Hei. Olen 48-vuotias nuorekas, urheilullinen hyvässä ammatissa työskentelevä lapseton nainen. Äidinpuolen suku on täynnä dementiaa sairastavia ja Alzheimer diagnosoitiin äidilläni noin vuonna 1994 ja hän kuoli vuonna 2003. Hänen äitinsä kuoli samaan vaivaan (ei diagnosoitu) jo vuonna 1962 ja tätini 1990-luvun lopussa. Minulla on vielä yksi elossa oleva 85-vuotias täti, joka on tosi välkky samoin myös enoni. Kysymykseni kuuluukin, että missä vaiheessa on tutkittava oma päänuppi, että voisi edes jotenkin ehkäistä taudin kulkua tai jopa lopettaa sen? Tai saada varmuuden, että vältyn taudilta ja olenkin perinyt isän puolen fiksummat geenit. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän asia vaivaa minua. Teetin äidinpuolen suvusta 1990-luvun lopussa DNA-tutkimuksen, tautia kantavaa geeniä ei löytynyt. Kiitos vastauksestanne.

Hei! Olet jo käytännössä poissulkenut perinnöllisen Alzheimerin taudin noilla DNA-tutkimuksilla. Pään kuvauksella ei Alzheimerin tautia sen varhaisessa vaiheessa pysty löytämään. Aivoselkäydinnestenäytteissä lienee ensimmäiset merkit. Käytännössä tautia on vaikea todeta ennen kuin joitakin oireita alkaa olla havaittavissa. Ehdottaisin siis, ettet vaivaa itseäsi ajatuksella, vaan jatkat terveitä elämäntapoja, virikkeellistä työtä, sosiaalista kanssakäymistä ja elät täyttä elämää. Sellaista testiä ei ole olemassa, joka varmuudella kertoisi sen, ettet missään vaiheessa tulisi sairastumaan. Omilla toimillasi ja valinnoillasi sen sijaan pystyt vaikuttamaan sairastumisriskiisi.

(vrt. aivojen huolto-ohjeet Eteran sivuilla: https://www.etera.fi/fi/tyohyvinvointi/tietopankki/aivokone/huolto_ohje/Sivut/Default.aspx.)

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri