Alzheimerin periytyvyys

Kysyisin mieltäni painavaa asiaa. Äidilläni todettiin Alzheimerin tauti 78-vuotiaana ollen keskivaiheessa. Miten periytyvää tauti on, vai onko? Olen nyt 57-vuotias, ja asia askarruttaa mieltäni.

Pyydän ystävällisesti saada viitata aiempiin vastauksiini Alzheimerinfo.fi -sivustolla otsikoilla Alzheimerin taudin perinnöllisyys ja Elämää Alzheimer-potilaan kanssa. Varhain alkavassa tautimuodossa (sairastuminen alle 65-vuotiaana) perintötekijät ovat (osin) tiedossa ja yksilön perinnöllistä riskiä voidaan arvioida. Äitisi on sairastunut myöhään alkavaan tautimuotoon. 95 % Alzheimerin taudista alkaa vasta eläkeiässä eli yli 65-vuotiaana. Myöhään alkavan taudin taustalla on monia tekijöitä perimässä, elintavoissa ja ympäristössä.

Myöhään alkavan taudin geenivirheitä ei vielä tunneta, eikä siksi ole olemassa geenitestejäkään, joilla voitaisiin perinnöllistä riskiä arvioida. Siksi voin vain sanoa, että äitisi Alzheimerin tauti on jonkinlainen riskitekijä itsellesi, mutta kuitenkin niin, että omat elämäntapasi ovat ehkä merkittävämpi tekijä ennustamaan sairastumistasi.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri