Alzheimerin periytyminen sukupolven yli

Isäni äiti sairastui n. 44-vuotiaana sairauteen, joka alkoi muistin heikkenemisellä. Tauti eteni 10 vuodessa kuolemaan. Olen kuullut, ettei hän enää tunnistanut perhettäänkään ja kärsi pelkotiloista sairauden jossakin vaiheessa. Viimeiset vuotensa hän vietti laitoshoidossa. Ongelmana on, ettei isälleni kerrottu mikä hänen äidillään oli, mutta minusta kuvaukset sopivat varhaiseen Alzheimeriin.

Isäni on n. 60-vuotias ja terve. Voiko tämä sairaus periytyä sukupolvien yli minulle (nainen 30v.) tai tyttärelleni? En tiedä suvussani muita vastaavia tapauksia. Voinko saada jostakin tietoja hänen diagnoosistaan, joka on tehty 60-luvulla? Kiitos.

Jokin aivojen rappeumasairaus mitä ilmeisimmin isoäidilläsi oli. On mahdollista, että kyseessä oli Alzheimerin tauti. Toisaalta muitakin vaihtoehtoja on. Esim. Lewyn kappale -tauti on nuoremmalla iällä alkava sairaus, johon liittyy hahmotushäiriöitä ja pelottavia näköharhoja. Sitten tulee mieleen joku prionitauti (esim. Creutzfeldt-Jakobin tauti), siinäkin voi olla tällaisia oireita. Näitä sairauksia ei ole ehkä osattu nimetä näillä nimillä vielä 60-luvulla. Koska vaihtoehtoja on useita, on vaikea ottaa kantaa perinnöllisyteen. Edellämainituista mahdollisuuksista Lewyn kappale tauti ja Creutzfeldt-Jakobin tauti eivät ole perinnöllisiä.

Tietääkseni arkistointivelvoite on enintään 50 vuotta. Siksi voi olla vaikeaa saada tietoa isoäidin diagnoosista enää tänä päivänä. Tietysti isäsi lähimpänä omaisena voi kysyä äitinsä hoitopaikoista, olisiko arkistossa vielä näin vanhoja asiakirjoja. Todennäköisesti asiakirjaotteita pitää anoa kirjallisesti perusteluineen hoitopaikan nykyiseltä ylilääkäriltä.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri