Alzheimerin perintötekijät
43-vuotiaan mieheni enolla puhkesi reilusti alle 60-vuotiaana rajusti etenevä ja parissa vuodessa kuolemaan johtanut Alzheimerin tauti. Nyt hiljattain kuulimme, että mieheni serkulla (mieheni äidin siskon poika) on n. 50-vuotiaana todettu sama sairaus, ja hänkin joutui saman tien lopettamaan työn ja autolla ajamisen. Onko syytä huoleen, geenitesteihin tms., jotta mahdollinen riski voitaisiin tässä tapauksessa kartoittaa? Ja onko mitään tehtävissä, jos sama kohtalo uhkaa tai toteutuu?
Hei! Perintötekijöiden rooli varhain (alle 65-vuotiaana) puhkeavassa Alzheimerin taudissa on merkittävämpi kuin myöhään puhkeavassa. Muutama geenivirhe tunnetaan. Ymmärrän huolestumisesi, koska miehesi lähisuvussa on kaksi tällaista nuorta Alzheimer-potilasta todettu. Olen aiemmissa vastauksissani viitannut näihin geenitestauksiin (ks. Kysymysarkisto ja otsikkona Alzheimerin perinnöllisyys). Voitte halutessanne hakeutua perinnöllisyyslääketieteeen erikoislääkärin vastaanotolle. Mahdollisesti myös miehesi työterveyslääkäri voi konsultoida alueenne yliopistosairaalan perinnöllisyyslääketieteen laitoksen asiantuntijoita.
Alzheimerin taudin osalta voi sanoa, että terveelliset elämäntavat ovat keski-iässä erittäin tärkeitä. Muistiliiton kotisivuilta löydät keski-iän dementiariskimittarin (https://www.muistiliitto.fi/fin/muisti_ja_muistisairaudet/muistihairiot_ja_dementia/ennaltaehkaisy/) ja tietoa aivoterveydestä sekä ennaltaehkäisystä.
Rohkaisen teitä elämään rikasta elämää muistaen hyvät ja terveelliset elämäntavat! Geenit on saatu isältä ja äidiltä. Geeniterapiaa ei voida vielä nykyisin antaa, vaikka ikävät geenit itseltä löytyisikin. Ennaltaehkäisevää lääkitystä ei ole saatavilla. Nyt on siis keskityttävä lääkkeettömään taudin ennaltaehkäisyyn.
Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen
Kategoriat:
Alzheimer ja elämäntavat
Alzheimerin ennuste
Alzheimerin hoito
Alzheimerin oireet
Alzheimerin periytyminen
Alzheimerin tutkimukset
Yleistä Alzheimerista
Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri