Sekavuus ja raju laihtuminen

Hei, 72-vuotiaalla äidilläni on jo pidemmän aikaa ollut tietynlaista sekavuutta. Hän itse sanoo olevansa kuin humalassa tai krapulassa, eli pää on ”kuin Haminan kaupunki”, niin kuin tavataan sanoa, ja olotila on jatkuva. Hänellä on myös väsymystä, muistihäiriöitä ja masennustyyppistä, elämänhalu tuntuu olevan hukassa, mikään ei enää kiinnosta. Hän on saanut myös masennuslääkettä, mutta en tiedä, onko hän sitä säännöllisesti ottanut. Voisiko kyse olla Alzheimerista? Äiti on myös viimeisen vuoden sisällä laihtunut 20 kiloa ja liikkuminen on hidastunut. Ennen rivakka ja toimelias nainen on nyt nuupahtanut lyhyin askelin hiihtelijä.

Asumme eri paikkakunnilla emmekä tapaa viikoittain, joten puhelimitse on joskus todellista tilannetta vaikea arvioida. Isäni yrittää sitten hienotunteisesti kertoa asioista, mutta mikä on todellisuus?

Jos ihminen laihtuu 20 kg vuodessa, pitää lähteä tutkimuksiin ihan sen takia. Voi olla, että laihtumisen taustalla on masennus, mutta mahdollisesti jokin suoliston sairaus. Haminan kaupunki -tyyppinen humalaa muistuttava tila voi liittyä aivojen surkastumaan, erityisesti pikkuaivojen osalta. Siksi mielestäni aivojen kuvantaminen tulisi harkittavaksi melko varhaisessa vaiheessa. Toisaalta jotkut keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet, varsinkin jos niitä on monia yhtäaikaisessa käytössä, voivat tuon tyyppisiä tuntemuksia aiheuttaa.

Toimettomuus, aloitekyvyttömyys, hidastuminen ja muistihäiriöt voivat tosiaan kuulua masennuksen lisäksi myös Alzheimerin taudin oirekuvaan. Aivojen kuvantamisen lisäksi pitäisi ottaa ns. muistihäiriösairauksien laboratoriokoepaketti, tehdä CERAD-tutkimus, ja isänne pitäisi päästä muistihoitajan kanssa keskustelemaan kotona vallitsevasta todellisuudesta äidin toimintakyvyn ja oireiden osalta. Muistihoitaja ohjaa sitten jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri