Parantava lääke?

Missä mennään parantavaan lääkkeen saamiseksi? Minulla löydettiin Alzheimer noin kaksi vuotta sitten. Kiitos etukäteen!

Neurologian professori Hilkka Soininen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta puhui Gerontologia 2010 -päivillä Kuopiossa huhtikuun puolivälissä Alzheimerin taudin uusista hoidoista. Hän kertoi silloin, että yli 50 vaiheen II ja yli 10 vaiheen III lääketutkimusta on valmistunut tai vielä käynnissä. Vaiheen II tutkimuksissa on jo kohdepotilaita, mutta vain pieniä joukkoja. Tämän tason tutkimuksia on tehty, ja toisaalta on tekeillä enemmän. Vaiheen III lääketutkimuksissa on mukana laajoja potilasjoukkoja ja uutta tutkittavaa lääkettä verrataan senhetkiseen parhaaseen hoitoon.

Ainakin yhden aineen (dimeboni) osalta on vielä useampikin vaiheen III tutkimus käynnissä (tutkimusnimet CONCERT, CONTACT ja CONSTELLATION). Dimeboni on vanha antihistamiini, jota on aikoinaan käytetty Neuvostoliitossa. Sen vaikutukset aivoihin ovat epäselviä, mutta lupaavia tuloksia on saatu. Toisaalta on saatu myös tuloksia, jotka eivät ole olleet yhtä lupaavia. Mahdollisesti dimeboni vaikuttaa amyloidiproteiinin (Alzheimerin taudissa kertyvä sakka-aine) aineenvaihduntaan ja jopa hidastaa taudin etenemistä.

Parantavaa lääkehoitoa siis toivotaan ja etsitään. Läpimurtoa ei ole vielä saatu. Teoreettisesti hienot hoidot ovat kaatuneet vaikeisiin haittavaikutuksiin, mutta suuret panostukset jatkuvat myös esimerkiksi Euroopan Unionissa Alzheimer-tutkimukseen. Toivotaan siis parasta, mutta jäädään vielä odottamaan.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri