Pahoinvointi ja syömisvaikeudet

Äidilläni todettiin Alzheimer 1,5 vuotta sitten. Joulukuun 2010 alusta hän joutui sairaalaan pissatulehduksen takia ja on edelleen sairaalassa. Tulehdus ok, mutta munuais- ja kaliumarvot ei. Neste ja ruoka menevät letkulla mahaan suoraan, mennyt 2 viikkoa. Nyt ei syö eikä juo suun kautta kunnolla, koska tekee oksettavan olon. Onko sairaus tähän syynä, koska mahaan menevä ruoka ei aiheuta mitään?

Kokeita otettu paljon, mutta mitään syytä ei ole tähän löydetty. Äitini on mennyt todella huonoon kuntoon nestevajauksen takia. Myös muisti on huonontunut tänä aikana huomattavasti, eikä äiti jaksa nousta istumaan saatikka seistä. Hänellä on vaippa, mikä huonontaa myös asiaa, koska unohtaa normaalin vessassa käynnin.

Muut sairaudet: kilpirauhasen lääkitys 10 v. on tutkittu, lääkitys ok. Vuosi sitten hänelle tehtiin kaksi laajennusleikkausta ruokatorveen. Aiheutti nimenomaan pahaa oloa syödessä sekä juominen tuotti vaikeuksia, siis nieleminen – pieniä hörpsyjä niin onnistui. Parani laajennuksella. Lääkäri ei osaa selittää syytä. Itse epäilen tätä viimeistä syytä tai Alzheimeria. Kiitos etukäteen vastauksesta.

Hei! Alzheimerin tautiin voi liittyä nielemisvaikeutta, kun se on edennyt vaikeaan vaiheeseen. Tauti on diagnosoitu vasta 1,5 vuotta sitten. Oliko äitisi vielä omin avuin kotona pärjäävä ennen sairaalaan joutumistaan? Silloin ei voi puhua vielä vaikeasta taudin vaiheesta. Eli epäilen jotakin muuta syytä.

Alzheimerin tautiin käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia, mutta luulisi pahoinvointia olevan myöskin letkuruokinnan aikana. Munuaisten vajaatoiminta voi edellyttää Alzheimer-lääkeannosten pienentämistä. On tietysti mahdollista, että ruokatorven tilanne on taas palannut ennalleen laajennusten jälkeen.

Uusi laajennus on mahdollista, mutta huonossa kunnossa olevalle Alzheimer-potilaalle sekin voi olla aika rasittava toimenpide. Kuivuminen vie helposti Alzheimer-potilaan voimat. Ehkä nesteytystä pitäisi vielä tehostaa. Kaliumiakin on mahdollista poistaa elimistöstä tietyillä lääkkeillä. Liiallinen kalium aiheuttaa omalta osaltaan lihasheikkoutta ja väsymystä. Toivottavasti apu löytyisi nopeasti. Alzheimer-potilaan reservit ovat pienet, ja nyt pitäisi jo päästä pian aloittamaan kuntoutusta.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri