Päähän pinttynyt harhamuisto

Äidilläni 74 v. on selkeitä lähimuistin, uuden oppimisen ja ajantajun vaikeuksia. Epäilen Alzheimerin tautia, vaikka kognitiivisen toiminnan heikentymiseen on muitakin selityksiä: viimeisen puolen vuoden ajan sytostaattihoidot (loppuneet elokuussa) ja pari vuotta sitten tapahtunut leskeksi jääminen, jonka yhteydessä oli selvä ”kuoppa” kaikessa selviytymisessä. Isäni sanoi ennen kuolemaansa, että äidillä on lähimuistin ongelmia, joten asia ei ole uusi.

Kysymykseni on kuitenkin seuraava: äitini väittää usein nähneensä jonkin henkilön, auton tai vastaantulijan jo aikaisemmin juuri samanlaisessa tilanteessa, esim. juuri saman miehen pyyhkimässä auton päältä lunta edellisellä kerralla kun tulimme autolla samaan paikkaan. ”Ainako tuo mies on tuossa pyyhkimässä lunta auton katolta, kun viimeksikin oli?” Mukana olleena tiedän, ettei sellaista ollut, mutta äiti ei usko minua, vaan väittää, etten vain ole huomannut. Liittyykö tällainen Alzheimerin tautiin?

Varasin jo pari kuukautta sitten äidille ajan muistihoitajalle, ja hän oli alkuun myönteinen, mutta sitten loukkaantuikin ja perui ajan itse. Soitin ko. hoitajalle ja sovimme, että odottelen hetken ja yritän uudelleen… Onkohan jo kovin kiire päästä tutkimuksiin, että hoito voisi vaikuttaa?

Lähimuistin, uuden oppimisen ja ajantajun ongelmat voivat tosiaan olla hyvinkin merkkejä alkavasta Alzheimerin taudista. Sytostaatit voivat kuormittaa elimistöä monella tavalla, miksei aivojakin? Mutta näitä ongelmia on ollut jo pidempään, koska edesmennyt isännekin oli niitä jo havainnut. Puolison kuolema on erittäin iso elämän käännekohta, jossa hyvin usein tapahtuu jonkinlainen “romahdus”. Alkavaa muistisairautta potevilla tämä “kuoppa” voi olla vielä selvemmin nähtävissä.

Tuo esimerkki samassa paikassa tai tilanteessa toistuvasti havaitusta henkilöstä/autosta on mielenkiintoinen. En oikein ole varma, mistä siinä on kysymys. Alzheimerin taudissa havaitaan joskus “päähänpinttymiä”, joista ei vaan pääse eroon. Joku asia tehdään toistuvasti (vaikkakin epätarkoituksenmukaisesti), koska se on pinttynyt mieleen. Alzheimerin taudissa on toisaalta hyvin yleisesti jo varhaisessa vaiheessa näköhahmottamisen heikentymistä.  Se ehkä selittää todennäköisimmin kuvaamanne “oireen”.

Yrittäkää saada äitinne mahdollisimman pian muistihoitajalle. Kuvauksessanne ei ole mainittu paljoakaan äidin nykyisestä toimintakyvystä, joten tilanteen vaikeusasteen arviointi jää hataraksi. Sellainen vaikutelma kuitenkin “rivien välistä” tulee, että tilanne on vielä lievä. Kuitenkin mitä aikaisemmin diagnoosi ja hoito saadaan, sen parempi ennuste. Antakaa äidillenne korostetusti huomiota, aikaa, hellyyttä, läheisyyttä ja rakkautta. Kehukaa häntä äitinä. Kertokaa, miten tärkeä ihminen hän on ja että siksi haluatte hänelle vain parasta. Ette halua loukata, vaan haluatte saada pitää hänet mahdollisimman kauan. Voitte mahdollisesti kertoa hänelle, että olette anonyymisti kysynyt asiasta alustavaa mielipidettä geriatrian erikoislääkäriltä, joka kannustaa lämpimästi tutkimuksiin lähtemistä. Toivottavasti näillä eväillä onnistutte! Lykkyä tykö!

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri