Nopea vanheneminen

Äitini sairastaa tällä hetkellä keskivaikeaa Alzheimerin tautia. Alamäki alkoi noin seitsemän vuotta sitten, kun isäni kuoli syöpään, äiti oli tuolloin 59-vuotias. Alkuun hän oli hyvin masentunut, ja luonnollisesti oletimme sen johtuvan menetyksestä. Mutta kun pari vuotta oli kulunut eikä äidin kohdalla elämän iloa löytynyt, aloimme huolestua. Alkoi ilmetä apatiaa, empatiakyky hävisi, sanat alkoivat olla hukassa ja muisti huononi.

Onneksemme äiti oli suostuvainen tutkimuksiin, ja tällä hetkellä hänellä on donepetsiili-muistilääke sekä mirtatsapiini mielialaan. Neurologin mielestä memantiinin voisi aloittaa tarvittaessa. Seuranta on siirretty omaan terveyskeskukseen. Se, mikä minua huolestuttaa nyt eniten, on aina vain voimistunut käsien vapina, kasvojen täysi ilmeettömyys sekä ihan selkeä lihasheikkous ja ”kankeus”. Äiti itsekin ihmettelee sitä, kun on niin kankea.

Äiti on tällä hetkellä 66-vuotias, mutta vaikuttaa olemukseltaan vähintäänkin 20 vuotta vanhemmalta. Kuuluko tämä kaikki taudin kuvaan? Voiko lääkitys aiheuttaa näin nopeaa fyysistä ”surkastumista”? Voiko Parkinson ja Alzheimer olla samaan aikaan, ja jos voi, niin millä lääkityksellä sitä pitäisi hoitaa? 

Äitinne tilanne vaikuttaa siltä, että tarvittaisiin erikoislääkärin konsultaatiota. Kuvauksenne perusteella Alzheimerin tauti ei oikein yksin selitä näitä muutoksia. Perusterveydenhuollossa ei tämän tilanteen ratkaisemiseksi välttämättä löydy osaamista. Alzheimerin tautiin voi liittyä myös Lewyn kappale -taudin muutoksia, eli näitä muutoksia on sekaisin aivoissa. Lewyn kappale -tauti ja Parkinsonin tauti ovat oireiden osalta hyvin lähellä toisiaan. Lihasheikkous ei sinänsä välttämättä ole näiden oire. Joskus mielialalääkkeet aiheuttavat vapinaa. Toisaalta on mahdollista, että äitinne on saanut myös aivoverisuonten tukoksia, jotka voisivat näitä oireita selittää. Melkeinpä äidillenne pitäisi tehdä uusi pään magneettitutkimus. Lewyn kappale -tautiin liittyy usein vapinaa, jäykkyyttä, näköharhoja, kognitiivisen tilanteen nopeita vaihteluita, matalaa verenpainetta ja herkkyyttä psyykenlääkkeille.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri