Naapurin harhat ja sairauden piilotteleminen

Naapurissamme asuu 84-vuotias yksinäinen rouva, jolle on ilmaantunut pahoja Alzheimeriin tautiin viittaavia oireita. Kuluneen vuoden aikana hänen tilansa on ratkaisevasti huonontunut. Hänellä on vaikeita harha-aistimuksia ja vainoharhaisuutta sekä unohtelua. Hänen luonaan käydään kuulemma varastamassa tavaroita, minkä johdosta hän piilottelee niitä ja sitten unohtaa piilonsa. Hän on vaihdattanut oven turvalukon kahdesti vuoden aikana ja hukannut avaimet lähes päivittäin.

Me naapurit autamme häntä tavaroiden etsimisessä, ja useimmiten ne löytyvät. Hän on vain erittäin ovela piilottelemaan tavaroita, mikä vaikeuttaa niiden löytämistä. Myös nuoret miehet ovat kuulemma kiinnostuneet hänestä ja kyttäävät pusikoista. Hän kuulemma tietää, kuka asunnossa käy, ja on välillä menossa poliisin luo tekemään rikosilmoitusta, ja välillä taas uhkaa tappaa kyseisen ihmisen.

Taustaltaan hän on erittäin tarkka kirjanpitäjäluonne ja on aina tarkasti huolehtinut asioistaan.

Asumme palvelutalossa, jossa jokaisella on oma yksityinen omistusasuntonsa. Häntä ei saada tekemään palvelusopimusta, koska ”kukaan ei osaa hoitaa hänen asioitaan niin kuin hän itse”. Ongelmaksi naapureille on tullut se, että hänellä ei ole omaisia, joille voisimme tilanteesta kertoa.

Mielestämme olisi tärkeätä, että pätevä lääkäri tutkisi hänet ja tekisi diagnoosin ja määräisi sopivat lääkkeet. Hän on vielä sen verran terävä ja ovela, että pystyy hämäämään satunnaisen terveyskeskuslääkärin 15 minuutin vastaanotolla. Tarvittaisiin kunnollinen perehtyminen hänen tilanteeseensa. Ehkä hänelle pitäisi saada myös holhooja. Raha-asioiden hoito näyttää olevan retuperällä, laskuja jää maksamatta ja hänellä on kova ostovimma. Hän myös suunnittelee tilaavansa ulkomaanmatkoja.

Mitä asialle on tehtävissä? On kiire. Pitäisikö hänen harha-aistimuksiinsa mennä mukaan, yrittää kiistää ne vai jättää ne vain huomiotta?

Hei! Naapurinne kärsii monimuotoisesta häiriöstä, jossa voi olla mukana muistisairauttakin, mutta seikkaperäisessä kuvauksessanne tulee esille piirteitä, jotka viittaavat mahdolliseen harhaluuloisuushäiriöön ja jopa maniaan.

Koska hänellä ei ole omaisia, ja mukaan on tullut myöskin puheita tappamisesta, olen sitä mieltä, että te voisitte tehdä hänelle (ja asuinympäristöllenne) sen palveluksen, että pyydätte oman alueenne kotisairaanhoitoa tekemään kotikäynnin ja vastaamaan asian viemisestä eteenpäin. Tappamispuheet on otettava vakavasti, koska psykiatriseen sairauteen kuuluu sairaudentunnottomuus ja todellisuuden tajun hämärtyminen harhojen takia jopa niin pahoin, että tappamispuheet voivat joskus käydä toteen.

Mahdollisesti tilanteessa on sovellettava tahdonvastaista hoitoa, jos tilanne ei muuten ratkea ja naapurinne jää ilman hoitoa oman hoitokielteisyyteensä takia.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri