Miten reagoida äidin muistioireisiin?

Hei! Hyvä kun on tällainen paikka mistä kysyä asioita. Äitini on 85-vuotias ja asuu vielä yksin omakotitalossa. Olen hoitanut hänen asioitaan ja huushollia tähän asti kaikessa sovussa. Hänellä on tänä syksynä pahentunut, ilmeisesti Alzheimerin tauti. On ollut tutkimuksissa, ja pään kuvauksissa havaittu vanha aivoveritulppa. Lääkitystä ei vielä ole. Hän on muuttunut aggressiiviseksi ja suorastaan häijyksi.

Pääasiallinen kysymys on se, pitääkö ”totella” hänen pyyntöjään, esim. antaa avain pois, koska minä tyttärenä kuulemma varastelen hänen korujaan ym. Silloin en pääsisi asuntoon katsomaan tilannetta, jos ovi on lukossa. Olen aika hukassa näiden asioiden kanssa, koska äitini on ollut ihan terävä tähän asti, ja tällainen käytös on minulle ihan uutta. Kiitos jos viitsitte vastata.

Hei! Aivoverenkiertohäiriöt voivat muuttaa käyttäytymistä ja persoonallista varsin lyhyellä aikajänteellä. Alzheimerin tautiin ei liity nopeat muutokset persoonassa, toimintakyvyssä tai käyttäytymisessä. On tietenkin mahdollista, että taustalla on Alzheimerin tautikin. Siinä tapauksessa äidillänne voisi olla sekatyyppinen muistisairaus (verisuoniperäinen + Alzheimer). Toivottavasti saatte sopivan lääkityksen mahdollisimman pian. Uskon, että äitinne oireet ovat hoidettavissa ja pääsette molemmat elämään nykyistä laadukkaampaa “yhteiselämää”.

Koska hän mitä ilmeisimmin tarvitsee apuanne, avaimen pois antaminen olisi hänen etunsa ja kotona pärjäämisensä vastaista. Ehto avaimen luovuttamiseen voisi olla suostuminen kotipalvelun käyttöönottoon. Toisaalta jos hän syyttää tytärtään varastamisesta (kun on itse korunsa hukannut), syyttää hän vielä todennäköisemmin vieraita.

Tarvitsette tukea jaksaaksenne läheisenne muistisairauteen liittyvän lisääntyneen kuormittavuuden kanssa. Ottakaa yhteyttä kotipaikkakunnallanne tai sitä lähellä olevaan Muistiliiton alueyhdistykseen. Heillä on usein tarjolla vertaistukea ja neuvontaa. Alueyhdistyksien yhteystiedot löydätte sivulta https://www.muistiliitto.fi/fin/muistiliitto/alueellinen_toiminta/jasenyhdistykset/. Toivon kovasti teille jaksamista ja että saatte äidin lääkityksen nopeasti kohdalleen sekä löydätte tukikanavan itsellenne!

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri