Masennuksen ja Alzheimerin yhteys

Olen sairastanut masennusta, joka diagnosoitiin keskivaikeaksi, ja olin sairaslomalla 8 kk. Muistini on heikentynyt: en muista nimiä oikein hyvin, ja joskus tuntuu, että sanat jäävät suuhun. En saa millään asiaani sanottua – täytyy oikein miettiä, miten se nyt sanotaankaan.

Unohdan, minne olen laittanut kännykkäni melkein joka päivä. Unohdin korttini tunnusluvun erittäin tärkeässä tilanteessa: olin lomamatkalla Tunisiassa, ja jäin melkoiseen pulaan. Suullinen ulosanti on minulle harmillinen ja huolestuttava asia. Olen 57-vuotias. Kiitos mahdollisesta vastauksesta.

Muistioireesi sopivat ensisijaisesti masennukseen. Masennuksen takia mieleen painaminen on vaikeutunut, työmuisti kuormittunut ja mieleen palautus hidastunut. Pitkäaikainen masennus on kuitenkin riskitekijä Alzheimerin taudille ja joskus masennus on Alzheimerin taudin ensioire. Siksi huolesi on aiheellinen ja on hyvä pohtia asiaa ammattilaisen kanssa yhdessä.

Alzheimerin taudissa voi olla mukana kielellisiä ongelmia ja lisäksi on muitakin keskushermoston tiloja, joissa ilmenee puheoireita (esim. puhealueen aivoinfarkti, frontotemporaalinen rappeuma). Suosittelen lämpimästi yhteydenottoa hoitavaan psykiatriin. Hänen kanssaan voisi miettiä neuropsykologista tutkimusta, jolla voitaisiin erotella oireiden taustalla olevia syitä, eli onko syynä masennus, vai onko mukana jotakin muutakin.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri