Läheisen muistioireet

Kesällä 80v. täyttävällä äidilläni on ollut jo jonkin aikaa muistihäiriöitä. Hän asuu yksin ja on ikäisekseen virkeä ja perusterve ihminen. Hän hoitaa kaikki käytännön asiat itse (laskut, kaupassa käynnit ym.), mutta juuri puhutuista asioista muisti pettää.

Esim. tänään odottelimme autossa miestäni, kun hän kävi eräässä järvenrantatalossa asioimassa. Äitini kysyi muutaman minuutin välein, että onko tässä järvi lähellä? Kolme kertaa vastasin että kyllä on, ihan vieressä, ja sama järvi joka on meidänkin mökillä. Samoin kävi, kun poikani meni vaihtamaan pihalle autoon talvirenkaita, hän kysyi monta kertaa, mihin poikani meni. Tällaisia kysymyksiä on usein, vaikka juuri olisin niihin vastannut. Samaten puhelimessa hän saattaa kertoa jotain asiaa moneen kertaan, vaikka mainitsen, että kerroit asian jo.

Olemme sisareni kanssa muutaman kerran nätisti asiasta huomauttaneet, jolloin hän loukkaantuu, eikä suostu asiaa hyväksymään. Nyt meillä onkin ongelmana se, mitenkä saisimme hänet tutkimuksiin, ja kertoa asia äidille loukkaamatta häntä. Olisi mukava saada asiantuntijan apua, millä lailla tässä asiassa pitäisi edetä. Vastauksesta kiittäen.

Äidillänne on ilmeinen lähimuistipainotteinen lievä kognitiivinen häiriö, joka on riskitekijä dementoitumiselle. Siksi tutkimuksiin lähteminen olisi tärkeää. Siihen ei ole mitään kovin hyviä ulkopuolisen neuvoja annettavana. “Joukkovoimaa” pitää ehkä käyttää. Tarkoitan sitä, että keräätte paljon äidillenne läheisiä ihmisiä yhteen jonkin myönteisen asian ympärille ja äitinne on tilanteessa mukana. Kaikki nämä läheiset ihmiset ovat valmiina sopivalla hetkellä tuomaan esille rakkaan ja vilpittömän huolensa läheisen ihmisen lähimuistin heikentymisestä ja ilmaisemaan halukkuutensa auttaa häntä tässä tilanteessa. Äitinne läheisin ihminen aloittakoon. Joskus iäkkäälle ihmiselle on helpompaa, kun muistitestaaja tulee kotiin eikä tarvitse lähteä minnekään. Tällaistakin voisi tarjota.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri