Huolestuttavat muutokset isän käyttäytymisessä

Olen huolissani 83-vuotiaasta isästäni. Hänen persoonallisuutensa on muuttunut parin viime vuoden aikana. Hänestä on tullut hyvin negatiivinen, masentunut ja ilkeä. Hänen muistinsa on aina ollut huonohko, mutta nyt siinä on uusia piirteitä. Hän saattaa jutun kerrottuaan aloittaa sen kertomisen alusta uudelleen, sekoittaa tuttuja ihmisiä toisiinsa ja tuntuu kadottavan ennen hyvän suuntavaistonsa hiemankin oudommassa paikassa. Myös lievää vainoharhaisuutta esiintyy, ja hän ei osaa puhua enää juuri mistään muusta kuin vanhoista asioista.

Olen itse vasta 30-vuotias ja olen asian kanssa lähes yksin, koska äitini on kuollut ja sisaruksia ei ole. Mieheni on tukenani, mutta sukulaisista ei ole apua. Asun toisella paikkakunnalla, mutta käyn usein auttamassa viikonloppuisin, laitan ruokaa, leivon ja siivoan. Oma jaksaminen on kovilla, koska isäni valittaa kaikesta, on äreä ja masentunut, arvostelee ja haukkuu niin minua kuin muitakin läheisiään.

Koen tarvitsevani ammattilaisen neuvoja hänen suhteensa, mutta hänen lääkärinsä tuskin suostuu puhumaan kanssani kahden? Kun yritän puhua isälleni hänen oireistaan ja lääkäriin menosta, hän vähättelee tai kieltää asian. Olen myös yrittänyt puhua hänelle ulkopuolisen siivousavun hankkimisesta, mutta hän väittää pärjäävänsä ilman, ja toisaalta odottaa minun hoitavan kaiken.

Mistä ja miten voisin saada apua tilanteeseen, ja viittaavatko oireet Alzheimeriin, vai onko tämä normaalia vanhenemista?

Missään tapauksessa kysymys ei ole normaalista vanhenemisesta. Ymmärrän hyvin huolestumisesi ja sen, että olet kovilla jaksamisesi kanssa. Arvostelu ja haukkuminen eivät varmasti tunnu kivalta kiitokselta kaikesta huolenpidostasi ja antamastasi avusta.

Kuvaamasi oireet ovat varsin “raflaavia”. Todennäköisesti taustalla on ainakin masennustila, mutta kertomusmuistin ongelmat, tuttujen ihmisten sekoittaminen, suuntavaiston heikentyminen, vanhoissa asioissa “pyöriminen” ja lievä vainoharhaisuus herättävät kyllä ajatuksen myöskin dementoivasta sairaudesta. Nimenomaan Alzheimerin tauti tulee ensimmäisenä mieleen. Oireet voisivat sopia jo vähän pidemmälle edenneeseen tautiin. Toimintakykykin isällänne vaikuttaa jo selvästi alentuneelta.

Jos ja kun isää on vaikea saada lähtemään mihinkään kotoaan, voisit yrittää lähteä liikkeelle kotiin saatavista ammattilaisten kotikäynneistä. Omalääkäri voi tehdä kotikäynnin, jos vain saat isältäsi luvan soittaa hänelle ja kertoa tilanteesta. Ennen omalääkärin käyntiä kotona voisi käydä kotisairaanhoitaja, jolla usein on kokemusta muistisairaiden ikäihmisten hoidosta. Todennäköisesti hän voisi tehdä vanhusiän masennustestin (GDS-30) ja alustavan muistitestin (MMSE). Hän voisi mahdollisesti ottaa lääkärin määräämät muistilaboratorikokeetkin kotona.Ota myöskin yhteyttä asuinpaikkasi muistiyhdistyksen tuki- ja neuvontapalveluun.

Olet nuori ihminen, jolla on oma perhe. Iäkkäät vanhemmat saattavat joskus olettaa, että lapset hoitavat heidät. Tässä tapauksessa olet yksin se, johon odotukset kohdistuvat. Sinulla on kuitenkin oma elämä ja miehesi tarvitsee sinun huomiotasi. Tarvitsisitte viikonloppuja varmasti muuhunkin tarkoitukseen. Mieti, mihin olet valmis venymään. Keskustele asiasta myöskin miehesi kanssa. Mihin hän on valmis venymään? Sitten keskustelette isäsi kanssa ja suunnittelette muiden tukipalveluiden liittämistä hoitoon. Toivon sinulle kovasti jaksamista ja isälle nopeaa apua, jolloin te molemmat alkaisitte voida paremmin!

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri