Huolestuttavat muistioireet

Olen 54-vuotias, ja minua on vaivannut koko aikuisiän huonomuistisuus. Nyt iän myötä tuntuu, että huonomuistisuus vain lisääntyy. Unohdan ihmisten nimiä ja paikan nimiä. Muutaman kerran on käynyt niin, että aamulla en muista heti, mitä eilen olin tehnyt, ennen kuin olen pinnistänyt ajatuksia ja sitten muistanut tapahtumat.

Olen puhut asiasta miehelleni, mutta hän sanoo, että ainahan olen ollut huonomuistinen, joten mitä turhaa huolestua. Itse haluaisin kuitenkin tietää mistä tämä huonomuistisuuteni voi johtua. Se on kiusallista, ja saan lähes paniikkikohtauksen, kun minun pitäisi muistaa esim. poikani häämatkakohde tai minne joku on matkustanut tai muuta vastaavaa. Huolestunko turhaan? 

Meidän ihmisten muistit toimivat eri lailla. Toisilla on näkömuisti, toiset muistavat sen, mitä ovat kirjoittaneet ylös. Toiset muistavat reitit ja kasvot, toisille nämä ovat erittäin vaikeita. Nimimuisti alkaa heikentyä kaikilla jo nuorella aikuisiällä verrattuna juuri 18 vuotta täyttäneisiin. Muistia voivat heikentää esimerkiksi lääkkeet, uniongelmat, keskittymiskyvyn vaikeudet, ajatuksissa pyörivät murheet ja mielialan mataluus.

Koskaan ei voi sanoa, että huolestuu turhaan. Huolestumiseen on aina jokin syy. Jos tilanne vielä on heikentynyt, suosittelen menemään muistihoitajan vastaanotolle. Siellä voidaan tehdä alustavia tutkimuksia ja ohjata sitten tarvittaessa eteenpäin lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvion perusteella taas voidaan miettiä tarvittaessa neuropsykologin konsultaatiota. Neuropsykologille voi hakeutua yksityisestikin. He voivat tehdä todella kattavan tutkimuksen muistin ja oppimisen suhteen. Neuropsykologinen tutkimus voi ottaa kantaa siihen, mistä mahdollinen muistin ongelma johtuu.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri