Alzheimer-potilaan yliseksuaalisuus

Isälläni on Alzheimer, eikä häntä hoitava äitinikään ole terve fyysisesti. Isän seksitarpeet tuovat parisuhteeseen paljon ongelmia. Onko tähän olemassa mitään apukeinoa? Asia on arka otettavaksi puheeksi normaalilla lääkärikäynnillä.

Alzheimer-potilaan yliseksuaalisuus on todella vaikea neuropsykiatrinen oire. Siitä on vaikea puhua, ja joskus sitä on vaikea hoitaa. Asiasta puhuminen helpottaa jo sinällään. Kun lääkäri tietää ongelmasta, voidaan miettiä hoitoa. Hoitovaihtoehtoina ovat aktivoivan lääkityksen vähentäminen, mieshormonin eli testosteronin määrän vähentäminen hormonilääkkein sekä tietyt psyykenlääkkeet.

Asiasta puhuminen voisi myöskin tuoda esille mahdollisia lääkkeettömiä vaihtoehtoja ihmisen sisäänrakennetun seksuaalisuuden kanavoimiseen esimerkiksi fyysisen rasituksen tai läheisyyden lisäämisen muodossa. Sen verran hankalasta asiasta on hoidollisestikin kyse, että olisi hyvä saada vanhusten hoitoon erikoistuneen lääkärin (geriatri tai geropsykiatri) kannanotto, jos oma hoitava lääkäri ei ratkaisua ongelmaan löydä.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri