Aggressiivinen ja muistihäiriöinen äiti

Mikä neuvoksi? Äitini 75-vuotias on muuttunut käytökseltään pikkuhiljaa. Aluksi hän muuttui persoonaltaan ja esim. kertoili tarinoita, jotka muisti aivan väärin. Sen jälkeen on tullut muistihäiriöitä ja nyt ilmeinen masennus. Vaiheet ovat olleet moninaiset. Ongelmana on lähinnä se, että äidin käytös on erittäin aggressiivista ja vihamielistä. Etenkin, kun olen yrittänyt saada häntä lääkäriin tutkimuksiin.

Äiti on ollut johtavassa ammatissa ja määrätietoinen, eikä millään hyväksy, että asiaa otetaan edes puheeksi tai minä ihmettelen vointia. Hän on jopa lyönyt yllättäen, kun olen ihmetellyt hänen rahankäyttöään, joka ennen oli hyvin säntillistä. Onko olemassa esim. sosiaalihoitaja tms., jonka voisi pyytää kotikäynnille? Nykyisin jo pelottaa ottaa asiaa edes esille aggressioiden vuoksi.

T. Epätietoinen tytär

Kuvaamanne oireet ovat varsin rankkoja. Mahdollisesti taustalla on masennustilakin, mutta kyllä tästä kuvauksesta herää selvemmin ajatus aivojen rappeumasairaudesta, joka muuttaa persoonan, poistaa estoja aggressioilta, vaurioittaa tunnesäätelyä ja muistia. Oireet voisivat sopia jo vähän pidemmälle edenneeseen tautiin. Mahdollisesti taustalla on Alzheimerin tautia, mutta mukana voi olla otsalohkon rappeumaa (frontotemporaalinen degeneraatio) ja/tai Lewyn kappale -tautia. Äitinne työ johtavassa ammatissa on edellyttänyt kouluttautumista ja sosiaalista kanssakäymistä, siksi hän on pystynyt peittämään oireensa ja tauti on edennyt.

Olette varmasti tehneet voitavanne äitinne hyväksi, nyt tarvitaan ulkopuolista apua. Voimakas persoonallisuus, joka korostuu estojärjestelmien rapistuessa, on vaikea haaste hoidolle. Koska oireistossa on näin paljon aggressiivista käyttäytymistä, voi kotikäyntien tekeminen yksittäisen työntekijän toimesta olla turhan vaarallista. Koska äitinne on vaarallinen muille ja sairaudentunnoton, olette mielestäni oikeutettu soittamaan omaan terveyskeskukseen äitinne puolesta ja pyytämään sieltä ammattilaisapua tilanteen ratkaisemiseksi. Todennäköisesti lääkäri voisi tehdä kotikäynnin, jolle voisi mahdollisesti osallistua muistihoitaja, sosiaalityöntekijä ja lääkintävahtimestari tilanteen kattavan ja turvallisen toteuttamisen takaamiseksi.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri