Aamupäivän heikkouskohtaukset

Meille läheisen vanhan pariskunnan mies on sairastanut vuosia Alzheimerin tautia. Lisäksi hänellä on astma, sepelvaltimotauti (ohitusleikkaus tehty n. 10 v. sitten) ja diabetes. Vaimo on miehensä lähihoitaja, ja he pystyvät vielä asumaan yhdessä omassa rivitaloasunnossaan. Miehellä on ollut n. 10 vuotta selittämättömiä heikkouskohtauksia aamuisin tunti, pari heräämisen jälkeen.

Kohtaukset ovat aluksi olleet hyvin harvinaisia, mutta nykyisin toistuvat usein, useita kertoja viikossa. Asiasta on puhuttu monelle eri lääkärille (omalääkäri, muistilääkäri, neurologi), mutta vaimon mielestä kukaan ei ole selittänyt, mistä asia johtuu, ja hän on tosi huolissaan. Vaimo on kysynyt mm., johtuuko ko. kohtaus lääkkeistä, Alzheimerin taudista, verenkiertohäiriöistä tms. Hän ei ole saanut mielestään selventävää vastausta keneltäkään. Vaimo kokee kohtaukset jopa pelottavina, eikä tiedä, mitä pitäisi tehdä.

Mies nousee ihan virkeänä vuoteesta, syö aamupalan, mutta jonkin ajan kuluttua menee ihan voimattomaksi, eikä jaksa mitään, vaan menee sänkyyn takaisin. Mies puhuu silloin, että hän ei enää jaksa ja haluaa kuolla. Parin, kolmen tunnin päästä hän nousee ja on ihan kunnossa ja jaksaa esim. lähteä vaimon kanssa ulos kävelylle. Kohtauksen tultua vaimo on mitannut verenpaineen ja sokeriarvot ja ne ovat aina ihan normaalit. Vaimo haluaisi tietää, mistä tämä johtuu.

Tuttavaperheenne miehellä on paljon verenkiertohäiriöiden riskitekijöitä ja merkkejä. Lisäksi on astma, joka heikentää hapen siirtymistä verenkiertoon ja sitä kautta pääte-elimiin kuten aivoihin. Heikkouskohtaukset ovat todennäköisesti jotenkin aivojen verenkierron vajaatoimintaan ja hapensaannin vaikeuteen liittyviä.

Alzheimerin tautiinkin voi tällaisia kohtauksellisia oireita liittyä, mutta ne eivät kyllä minun kokemukseni mukaan tule näin “järjestelmällisesti” ja samaan aikaan. Ymmärrän, että kohtaukset tuntuvat pelottavilta. Siksi olisi hienoa, jos näille kohtauksille voitaisiin löytää joku selitys. Onko mies ollut näiden kohtauksien aikana koskaan sairaalamaisessa ympäristössä tarkkailtavana? Ammattilaiset voisivat tilanteen havainnoimisella keksiä syyn oireelle. Minä pitäisin ehkä todennäköisimpänä syynä jotakin lääkettä tai lääkeyhdistelmää, joka oireen aiheuttaa. Jopa Alzheimer-lääkitys voi olla syyllinen. Tilanne vaatii salapoliisin työtä, mutta mielestäni se vaiva kannattaa, jotta voidaan tukea miehen kotona pärjäämistä ja omaista.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri