Vanhempien Alzheimerin taudin tilanne

Hei, Molemmilla vanhemmillani on Alzheimer, äiti 87 v. isä 89 v. (asuvat nykyään Kaunialan sairaalassa). Äidillä todettiin sairaus v. 2006, isällä vähän myöhemmin. Aluksi hoitelin heitä kotonaan, kaupassa käynti, ruuan laitto, seurustelu ym. Nykyään on huojentuneempi olo, kun ovat hyvässä hoidossa 24 h.

Kaikkea ei voi henkilökunnalta vaatia, mutta yleensä on äidillä pissat ja/tai kakat vaipassa, kun menen visiitille joka toinen tai kolmas päivä. Isä ei osaa auttaa. Äidin liikuntakyky on huvennut minimiin, ei oikein jaksa rollaattorillaan huoneestaan hissille, jolla pääsemme kerrosta alemmas kanttiiniin kahville ja rupattelemaan. Vielä 2007 vein äitiä vesijuoksuun ja keppi-kävelylle. Molemmat ”höppäniä”. Millä tasolla ovat? 

Taudin vaikeusasteen määrittelemiseksi tarvitaan mielellään päivittäiselämään liittyvän toimintakyvyn arviointi, MMSE-pistetulos ja sitten on tulos jostakin vaikeusasteen mittarista (esimerkiksi CDR, GDS-FAST). Äidin tauti on ilmeisesti edennyt jo vaikean dementian vaiheeseen, koska tulee sekä virtsan että ulosteen pidätysvaikeutta. Isän toimintakyvyn osalta kuvauksenne on niukka, enkä pysty sillä perusteella arvioimaan taudin vaikeusastetta.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri