Onnistuuko kotihoito?

Äitini on 78 -vuotias ja hänellä on todettu sekatyyppinen Alzheimerin tauti, jonka lisänä on harhaluuloisuus. Äitini on nyt ollut reilun kuukauden psykogeriatrian osastolla hoidettavana ja saanut lääkityksenä donepetsiilihydrokloridi 10 mg 1×1. Äidin muisti on selvästi heikentynyt, eikä hänellä tunnu olevan lähimuistia juuri ollenkaan, hän ei muista huonekavereita eikä heidän nimiään, eikä oikein mitään, mistä olemme hetki sitten keskustelleet. Olemme käyneet siskoni kanssa katsomassa äitiä lähes päivittäin, ja muutos on ollut huomattava.

Nyt lääkäri ehdotti, että äiti voisi tulla yhdeksi yöksi kotiinsa ja katsotaan, kuinka hän siellä toimii. Ihmettelimme kovasti tällaista kokeilua, koska äidillä jo viimeisen vuoden aikana on ollut vaikeuksia selvitä yksin: hän ei osaa laittaa ruokaa, kakat tai pissat voi tulla housuun, asunnon 5. kerros ja hissi pelottavat ym. Hän selviää viikonlopun kotona, jos hänen kanssaan ollaan koko ajan. Mutta mitä se palvelee, kun hän ei varmasti halua lähteä sunnuntaina takaisin sairaalaan, kun ei omasta mielestään ole sairas, emmekä pysty järjestämään kotiin ympärivuorokautista hoitoa? Meitä kiinnostaa, miksi lääkäriltä tässä vaiheessa tuli tällainen ehdotus, kun äidin turvallisuus on tärkeintä.

Äitisi toimintakyky on selvästi alentunut. Ymmärrän, että kotikokeilu arveluttaa. Dementiapotilaalle kuitenkin koti voi olla se ympäristö, jossa hän voi kaikkein parhaiten. Laitosmainen vieras ympäristö voi pahentaa käytösoireita ja ahdistuneisuutta. Kotihoito on toisaalta myös yhteiskunnan intressi, laitoshoitoa pyritään välttämään mahdollisimman pitkään. Yleensä ensin testataan kotona pärjääminen maksimaalisten apujen kanssa, ja jos se ei onnistu, vasta sitten etsitään laitoshoitopaikkaa.

Tehostetun lääkityksen myötä toiminnallinen aktiivisuus voi korjaantua, samoin pelokkuus ja ahdistusoireet. Siitä voi olla nähtävissä esimerkkejä jo osastotyyppisessä ympäristössä. Tukipalveluita on varmasti tarpeen järjestää. Jos hän ei pysty laittamaan ruokaa, ateriapalvelu vastaa siitä. Jos tulee virtsan tai ulosteen karkailua, voidaan käyttää vaippoja ja kotipalvelu vaihtaa ne. Ympärivuorokautista valvontaa kotiin ei voi järjestää, mutta parhaimmillaan kotipalvelu voi käydä 3-4 kertaa päivässä. Jos äiti lähtee ulos harhailemaan, jättää hellat päälle tai muuta vastaavaa, kotihoito ei ole turvallista. Ehdottomasti kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa suoraan ja avoimesti näistä omaisena ja läheisenä, äitiä pitkältä aikajaksolta paremmin tuntevana ihmisenä kokemistasi uhkakuvista.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri