Nopeuttaako liian vahva lääkitys taudin etenemistä?
Äitini pään magneettikuvauksissa näkyi vuoden 2006 alussa alkavaa Alzheimer-tautia. Galantamiinilääkitys aloitettiin ja siitä pari vuotta myöhemmin hänellä on aloitettu memantiini. Äitini on kuitenkin hyväkuntoinen, pirteä, iloinen ja nauravainen. Ei masentunut. Hän sekoittaa asioita jonkin verran ja joskus kuvittelee jonkun asian olevan ihan toisin. Väsymystä ja aloitekyvyn puutetta on myös ilmaantunut. Uusia ihmisiä on vaikea oppia tuntemaan ja uusissa paikoissa hän eksyy helposti. Monet päivittäiset asiat myös hurahtavat nopeasti ohi… Mutta hyvin paljon hän taas muistaakin ja hoitaa velvollisuudet.
Hän elää normaalia elämää ja mielestäni on suhteellisen hyvässä kunnossa. Vielä nytkin muistitestit ovat kouluarvosanan 8 luokkaa. Onko lääkitys siis kohdallaan? Olen miettinyt, onko hänelle määrätty liian aikaisessa vaiheessa liian vahvat lääkkeet. Ja voiko ns. liian vahvat lääkkeet nopeuttaa taudin etenemistä?
Uusia tieteellisiä tutkimuksia Alzheimerin taudin hoidosta on julkaistu ihan viime aikoina. Niissä todetaan tällainen yhdistelmähoito turvalliseksi. Yhdistelmähoidolla voidaan lykätä toimintakyvyn laskusta johtuvaa laitoshoitotarvetta tehokkaammin kuin yhden Alzheimer-lääkkeen hoitomallissa. Ei siis ole huolta, että äitinne olisi saanut liian aikaisin liian vahvat lääkkeet. Missään tapauksessa nämä lääkkeet eivät taudin etenemistä edistä, päinvastoin.
Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen
Kategoriat:
Alzheimer ja elämäntavat
Alzheimerin ennuste
Alzheimerin hoito
Alzheimerin oireet
Alzheimerin periytyminen
Alzheimerin tutkimukset
Yleistä Alzheimerista
Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri