Muistilääkityksen syömättä jääminen, Alzheimerin periytyminen

Hei, 70-vuotias äitini on sairastanut muistisairautta noin 4 vuotta. Tarkempaa diagnoosia en sairaudelle tiedä. Lääkitys hänellä on ollut kolmisen vuotta. Aluksi vain seurailtiin ja testailtiin, kun äitini itse valitti, että nyt on jotain pielessä. Tällä hetkellä lääkityksenä on jotain varsinaista muistisairauden etenemistä hidastavaa lääkettä, mielialalääkettä ja verenohennuslääkettä, joiden antamisen omaishoitajana toimiva 71-vuotias isäni on omatoimisesti (?) jättänyt antamatta jo ainakin kuukauden ajan. Tämä huolettaa minua, ja haluaisinkin tietää, voiko se aiheuttaa taudin nopeampaa etenemistä ja miten?

Tuntuu siltä, että äitini kunto on nopeasti mennyt huonommaksi. Hän ei osaa enää edes keittää kahvia, mikä oli hyvin tärkeää hänelle jokin aika sitten. Pissa tulee silloin tällöin housuun jo päivälläkin ja vaippoja on pakko käyttää, myöskään veljeäni hän ei enää tunnista. Itse en ole edes uskaltanut kysyä, muistaako hän kuka minä olen…

Toinen mieltäni painava asia on oma muistini ja mahdollinen taudin periytyminen. Stressitekijöitä elämässäni on huoli äitini ja isäni voinnista. Asiat alkavat osin selvitä, ja syyllinen on saanut potkut työpaikastaan. Minulla on kuitenkin ollut kokemuksia huonontuneesta muistista. Hukkaan jatkuvasti tavaroita, ja muutenkin tuntuu siltä, että elämä on välillä yhtä puuroa… Päänsärkyä ja outoa paineentunnetta otsalla, ohimoilla ja päälaella esiintyy. Aivan kuin joku olisi työntänyt villasukan aivojeni tilalle, jos tällainen ilmaisu sallitaan.

Työpaikkalääkäri laittoi minut oireitani valitellessa (myös huimaus ja pahoinvointi, varsinkin yöllinen kuuluivat oireisiin) fysioterapeutin pakeille, joka totesi kahdenlaista asentohuimausta, joihin sain hoito-ohjeita, jotka hieman helpottivatkin oireita. Lisäksi kävin psykologin tekemässä muistitestissä, jonka tuloksena oli, että kuulomuistini oli keskitason yläpuolella, muut ok, paitsi näkömuistini oli selvästi keskitasoa alempi. Tämä huolettaa minua erityisesti siksi, että olen aina ollut ”näkömuistaja”. Kokeisiin koulussakin vastasin siten, että näin ko. kohdan koulukirjasta aivan kuin silmieni edessä – kuin olisin valokuvannut sen aivoihini.

Nykyään tuntuu siltä, että juuri lukemani tekstikään ei painu päähäni, vaan joudun toistuvasti palaamaan sivulla taaksepäin, jotta muistaisin, mistä oli kysymys. Tämä vähän kärjistettynä. Eli huoleni on suuri.

Käteni ja jalkani ovat yleensä aina jääkylmät, voivatko verenkiertohäiriöt, stressi tms. aiheuttaa näitä muistin häiriöitä, tai voiko kyseessä olla vaikka aivokasvain ? Kuinka asiaa olisi vielä syytä tutkia (onko yleensä syytä), ja mitä kautta se pitäisi tehdä?

Liikun zumban merkeissä 2-3 kertaa viikossa, pyrin syömään kasviksia, kalaa, rypsiöljyä, tosin olen 20 kg ylipainoinen, ja levolle annan varmaan liian vähän aikaa. Sokeriarvoni, kolesterolini ja verenpaineeni ovat ok. Olisin kiitollinen vastauksesta.

Hei!

Äidilläsi on ilmeisesti sydämen rytmihäiriö, jonka takia verenohennuslääke olisi välttämätön. Rytmihäiriön takia aivoihin saattaa “lentää” sydämestä pieniä hyytymiä (ilman tuota verenohennuslääkettä) ja ne aiheuttavat pieniä aivoinfarkteja ja sitä kautta toimintakyky ja tilanne muutenkin saattaa muuttua nopeastikin huonommaksi. Rytmihäiriön takia muistisairaus on ilmeisesti ainakin osittain verisuoniperäinen.

Olettaen, että äidilläsi on verisuoniperäinen muistisairaus, sinun on tärkeää hoitaa verisuonisairauksien riskitekijät kuntoon. On hyvä, että syöt terveellisesti ja harrastat liikunta. On hienoa, että sokerit, kolesterolit ja verenpaineet ovat kunnossa. 20 kg ylipaino on valitettavasti kuitenkin huono asia. Ylipaino johtaa usein ns. hyperinsulinemiaan, eli jotta sokeritasapaino pysyy hallinnassa, haima joutuu tuottamaan normaalia enemmän insuliinia. Se taas joidenkin tutkimusten mukaan on myrkkyä aivoille. Kannustaisin kovasti panostamaan vielä painonpudotukseen. Jokin ryhmä tai seuranta on tarpeen, jotta onnistut. Lykkyä tykö!

Uskon, että kuvaamillasi rankoillakin stressitekijöillä on merkitystä muistiin. Mahdollisesti stressi vaikuttaa myöskin yöunesi laatuun. Päänsärky ja monet muutkin oireet kuvaavat stressiäsi. Ylikuormittuneet aivot eivät opi uusia asioita. Jos et pysty painamaan asioita mieleesi, et voi niitä muistaakaan. Uskon, että ennen mitään jatkotutkimuksia (pään kuvaus ym.) pitäisi panostaa rentoutumiseen ja stressinhallintaan. Mieti, mikä olisi sinun juttusi siihen? Intialainen päänhieronta, psykologin/psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa keskustelu, seurakunnan perheneuvola, akupunktio ja vyöhyketerapia ovat esimerkkejä mahdollisuuksista.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri