Miten suostutella läheinen hoitoon?

Ongelmana on saada äitini testeihin tai hoitoon. Olemme huomanneet, että hän ei muista mitä olemme puhuneet juuri 5 minuuttia sitten. Unohtelee tavaroita. Hänellä on ikää 57 vuotta, ja olemme huomanneet hänen muistissaan vikaa jo vuoden pari ajan. Olemme kertoneet hänelle, että juttelisi lääkärin kanssa asiasta, mutta tästä hän vain suuttuu ja sanoo: ”ei mua mikään vaivaa” ja ”mulla on vaan stressiä”.

Olisiko teillä jotain neuvoja tai pikku testiä jolla voisimme osoittaa, että kaikki ei ole ihan kunnossa? Ja näin saisimme hänet ymmärtämään, että menisi lääkäriin.

Nämä tilanteet ovat vaikeita. Mitään yleisohjetta ei minulla ole teille antaa. Internetistä löytyy karkeita testejä, mutta lievät taudit eivät tahdo löytyä näiden avulla. Äitinnekin kohdalla epäilen, että tarvitaan neuropsykologisia testejä diagnoosin varmistamiseksi. Oireet ovat kyllä sellaisia, että tutkimukset ovat ehdottomasti tarpeen.

Stressi voi ihan varmasti pahentaa oireita, mutta ei se välttämättä selitä tilannetta kokonaan. Onko hän työelämässä? Pitäisikö ottaa yhteys hänen lähimpiin työkavereihinsa tai esimieheen? Entä muut hyvät ystävät? Jos edellä mainitut ovat huomanneet jotakin, heitä voisi rohkaista ottamaan asia hienovaraisesti esille äitinne kanssa, jolloin tällainen ulkopuolinen kommentti voisi motivoida häntä jatkotutkimuksiin työterveyshuollon kautta. Tilanne on äärimmäisen herkkä ja haasteellinen.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri