Anopin varastamisharhaluulot

Hei. Mieheni äiti on 69-vuotias ja asuu yksin. Hänellä ei ole vielä todettu Alzheimeria, mutta hän on juuri menossa tutkimuksiin. Hänellä on toisesta korvasta heikentynyt kuulo aikoja sitten.

Lisäksi hänellä on niin sanotusti harhoja, että hänen kotonaan käy varkaita. Vaikka on asennettu hälytin ja turvalukko, niin hän uskoo silti, että siellä käydään.

Pitääkö tällaisessa tapauksessa myötäillä, että kai täällä sitten on käynyt joku? Vai yritetäänkö sen sijaan etsiä hänen kanssaan tavaraa, joka on hukassa (josta hän ei välttämättä pidä), vai yrittää saada hänen päähänsä, että siellä ei käy ketään? Jotenkin on ollut kyllä turhaan inttää hänelle vastaan. Lisäksi hänellä on aina ollut huono muisti.

Hei!
Alzheimerin taudissa on varsin tavallisesti varastamisharhaluuloja. Usein tavarat on itse laitettu hukkaan tai toisin sanoen liian varmaan paikkaan suojaan varkailta, että seuraavana päivänä ei enää itsekään muisteta, missä ne on ja sitten arvellaan varkaiden käyneen viemässä tavarat. Inttäminen ei näissä kohdin johda toivottuun tulokseen. Tärkeintä on nyt saada hänelle nopeasti oireita lievittävä lääkitys.

Lisäksi olisi hyvä järjestää hänelle jotakin virikkeellistä toimintaa. Liikunta, sosiaalinen kanssakäyminen, käden työt, muistelu, musiikin kuuntelu tai muu vastaava helpottaa siirtämään ajatukset varkaista tavalliseen elämään. Ja kyllähän ne tavaratkin sitten taas löytyvät.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri