Elämänmuutoksen ja tupakoinnin vaikutus muistiin

Hei! Äitini alkaa ikääntyä, hän on kohta 79-vuotias. Hän on hyvin omatoiminen ja aktiivinen, kohtuullisen hyväkuntoinen ja pitkään leskenä ollut 4 lapsen äiti ja 13 lapsenlapsen isoäiti. Ensimmäiset ikääntymisen merkit havaitsin reilu vuosi sitten kun hän joutui putkiremontin takia pois asunnostaan. Hänen elämänsä hidastui silmissä, kokemus oli ihmeen rankka. Tämän jälkeen elämä ei ole palannut ”raiteilleen”. Nyt äitini ei muista helposti arkipäiväisiä nimiä ja sekoittaa paikkoja puheissaan, erityisesti ollessaan väsynyt (äitini harrastaa paljon, ja harrastepäivän ilta on vaikea).

Pitäisikö häntä ohjata geriatrille joka miettisi muistin toimintaa hänen kanssaan? Entä miten tupakointi vaikuttaa muistiin: äitini tupakoi, vaikka siitä olemme keskustelleet moneen otteeseen. Olen yrittänyt suositella lääkehoidolla tupakoinnin lopettamista, mutta hän ei ole siihen motivoitunut. ”Joku pahe on ihmisellä oltava”. Mitä mieltä olet?

T. ”Tyttären havainnot”

Hei! Monet pitkään tupakoineet kokevat sairastuvansa, jos lopettavat tupakoinnin. Tupakointi ei varmaan ole hyväksi aivoille ja aivoverisuonille, mutta toisaalta sen lopettaminen tuskin kuitenkaan korjaa yksin näitä muutoksia, joita olette havainneet ikääntyvän äitinne toiminnassa. Mahdollisesti taustalla on tupakoinninkin takia verisuoniperäistä aivojen rappeumaa, mutta voi olla muutakin. Siksi ehdottomasti ja lämpimästi suosittelen muistiselvitysten käynnistämistä.

Paikallisen muistihoitajan tekemä muistiselvitys mielialakartoituksineen ja toimintakykyarviointeineen auttaa geriatria nopeammin eteenpäin diagnoosin tekemisessä. Lähtekää siitä liikkeelle. Hän ohjaa myöskin sitten alueellisen tilanteen pohjalta parhaalle hoitopolulle.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri