Tukea Alzheimer-potilaan läheiselle

Hei, sain juuri kuulla että äidilläni todettiin Alzheimerin tauti, ja hän on vasta 50-vuotias. Olen lukenut tästä jonkin verran, ja kuullut myös muilta kertomuksia, mutta haluaisin lisää tietoa sairaudesta ja siitä, miten pystyn tukemaan isääni ja siitä, että pysyn vahvana.

Hei! Haluan lämpimästi toivottaa sinulle voimia tässä tilanteessa, jossa äitisi on saanut tällaisen ikävän diagnoosin. Tietoa on saatavissa parhaiten Muistiliitolta (https://www.muistiliitto.fi) ja sen alueyhdistyksiltä, joista moni antaa myöskin läheisille tukea ja neuvontaa.

KELA järjestää harkinnanvaraisena kuntoutuksena alle 65-vuotiaille muistisairaille ja heidän läheisilleen 10 vrk:n mittaisia sopeutumisvalmennuskursseja perhemuotoisena. Näitä kursseja on Suomessa vain Päiväkummun kuntoutuskeskuksessa Karjalohjalla, Taukokankaan kuntoutuskeskuksessa Oulaisissa, Härmän kuntoutuskeskuksessa Ylihärmässä ja Länsi-Suomen Diakonialaitoksen kuntoutuskeskuksessa Porissa.

Itse olen mukana Porin kurssilla yhtenä työntekijänä. Seuraava kurssi meillä on heinäkuussa 2011. Nämä kurssit ovat olleet ainakin meillä todella tykättyjä ja juuri nämä nuoret sairastuneet läheisineen ovat kokeneet saavansa tietoa, vertaistukea, voimia ja iloa huolimatta ikävästä diagnoosista. Näille kursseille on jatkuva haku. Diagnoosin tehnyt neurologi tekee B-lausunnon pyynnöstänne ja te täytätte KELA:lle KU102 -kuntoutushakulomakkeen.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri