Muistivaikeudet eivät näy testissä

Miten olisi mahdollista saada hoitoon ihminen, jolla on esim. ajoreitti kotiin hukassa ajoittain, ei muista näkemiään ja käymiään paikkoja(harvoin), juttelee nykyään vanhoista, pääosin lapsuusmuistoistaan, saattaa kylään mentyään istua yksin ja hiljaa, kunnes ikään kuin havahtuu ja tulee mukaan taas omana entisenä itsenään? Olen valittanut näistä terveysasemalla. Seurauksena on ollut muistitestin suorittaminen ja ”norsun muistin omaaminen”. Henkilö on 70-vuotias. Tiedän ja myöskin lapset ovat huomanneet, että jotain on pielessä.

Olisin vienyt hänet aivokuvauksiin yksityistä kautta, jos olisi taloudellisia mahdollisuuksia. Nyt haluaisin tietää, kuinka tämä onnistuisi julkisen puolen kautta?

Hei! Kyllä nuo oireet ovat sellaisia, että asiaa olisi selviteltävä vielä lisää. Mistä on kyse, kun tämänikäisellä tilanne muuttuu aiempaan verrattuna merkittävästi? Ei ainakaan ihan normaalista ikääntymisestä.

Onko hänelle tehty vain MMSE eli lyhyt 30 kysymyksen “muistitesti”? Se ei löydä varhaisen vaiheen tautia. Tarvitaan CERAD-tutkimus, ja jos sekään ei anna selitystä, mielestäni näillä oireilla tämä ihminen pitäisi lähettää terveyskeskuksesta erikoissairaanhoitoon eli geriatrian poliklinikalle. Siellä voidaan tehdä pään kuvaus ja tarvittavia muita tutkimuksia (esim. aivoselkäydinnestenäyte tai neuropsykologinen tutkimus tarvittaessa).

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri