Periytynyt Alzheimer

Hei! Olen huolissani isästäni, hän on 60-vuotias. Hänen äidillään oli ilmeisesti Alzheimer. Myös isäni pikkusisko on sairastunut, eikä hän enää muista normaaleja asioita, ja arkielämä on vaikeutunut huomattavasti. Pelkään, että isälläni on alkanut tulla oireita. Hän saattaa soittaa minulle ja kertoa jostain tapahtuneesta ja seuraavana päivänä soittaa ja kertoa saman asian uudelleen. Olen huomauttanut hänelle, että etkö muista, että eilen kerroit ja hän hiljentyy ja vastaa, että no niinpä taisinkin. Myös puhelinkeskustelumme ovat muuttuneet pitkäveteisiksi, koska hänellä on niin paljon pohdittavaa ja asiaa, aikaisemmin hän on haastellut hyvin pikaisesti puhelimessa.

En tiedä, johtuuko se siitä, että asun toisella paikkakunnalla, mutta olen huolissani. Miten voisin häntä auttaa, kun huoli on niin kova? Äitini kuoli syöpään muutama vuosi sitten, ja teen mitä vaan, että isäni saisi elää vielä pitkään ja nauttia elämästään. Voisitko suositella jotain lääkäriä tai lääkärikeskusta joko Kuopiosta tai Helsingistä? Millainen tutkimus paljastaa Alzheimerin varmuudella?

Kiitos jo etukäteen!

Hei! Ymmärrän kovasti huolesi, koska selvä muutos on tapahtunut isäsi aiempaan toimintaan verrattuna. Jos isäsi äidillä tauti on alkanut alle 65 vuoden iässä, kuten isäsi pikkusiskolla, perinnöllisen tautimuodon mahdollisuus on olemassa.

Onko isäsi vielä työelämässä? Jos on, kannattaa ottaa yhteys työterveyshuoltoon, ja sieltä sitten ohjataan jatkotutkimuksiin. Alzheimerin tauti on poissulkudiagnoosi, eli muut mahdolliset syyt oireisiin poissuljetaan. Mitään yksittäistä 100 % varmaa tutkimusta ei ole olemassa. Varhaisessa tautivaiheessa tarvitaan usein neuropsykologinen testaus, muistilaboratoriokokeet, pään magneettitutkimus ja selkäydinnestenäyte.

Alle 65-vuotiaat muistioireiset kuuluvat neurologille tutkittavaksi, vanhemmat geriatrille. Muistikeskuksella on toimipisteitä mm. Helsingissä ja Kuopiossa. Toimipisteiden yhteystiedot löydät sivulta https://www.muisti.com. Helsingin toimipisteissä toimii kansainvälisestikin hyvin tunnettu suomalainen muistisairauksien tutkija, neurologi, professori Timo Erkinjuntti. Häntä ainakin voin suositella.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri