Milloin testeihin?

Hei. Vuonna 1971 syntyneen avopuolisoni äidillä on vaikeassa vaiheessa oleva Alzheimerin tauti. Avopuolisoni pelkää, että tauti on periytynyt hänelle. Hän on tarkkaillut ja pyytänyt myös minua tarkkailemaan itseään mahdollisien oireiden varalta. Tässä epävarmuus on kaikkein ikävintä. Kysyisinkin, onko tällaisessa tilanteessa järkevää hakeutua tutkimuksiin, ja millaiset tutkimukset tulisivat kysymykseen. Pitäisikö tutkimukset aloittaa magneettikuvauksella, MMSE:llä vai CERAD-tutkimuksella? Hän itse on magneettikuvauksen kannalla.

Entä kuinka tutkimuksiin hakeudutaan? Pääseekö näihin tutkimuksiin normaalin terveyskeskuksen kautta, vai joudutaanko käyttämään yksityislääkäreitä? Avopuolisoni kysyi viime syksynä terveyskeskuksesta mahdollisuutta päästä tutkimuksiin, mutta he eivät ottaneet asiaa edes käsittelyyn. Voidaanko näin menetellä?

On erittäin poikkeuksellista, että alle 40-vuotias sairastuisi Alzheimerin tautiin. Ymmärrän, että oman äidin sairastama vaikea Alzheimerin tauti ahdistaa ja herättää epävarmuutta sekä kysymyksiä avopuolisossasi. Tämä on hyvä syy ottaa yhteyttä paikalliseen muistiyhdistykseen vertaistuen löytämiseksi.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko avopuolisollasi jotakin havaittavia oireita, jotka viittaisivat kognitiivisen toiminnan heikentymiseen. Jos minkäänlaisia oireita ei ole, tutkimuksia ei tarvitse tehdä. Siksi varmaan terveyskeskuksessakin asia jäi “käsittelemättä”. Oireettoman alle 40-vuotiaan pään MRI on todennäköisesti täysin normaali. MMSE on myös hyvin todennäköisesti täysin normaali. CERAD on hiukan tarkempi seulontatutkimus, mutta ei sekään oireettomalla poikkeamia löydä.

Jos oireita on, silloin tutkimukset pitää käynnistää. Liikkeelle lähdetään terveyskeskuksen tai yksityislääkärikeskuksen muistihoitajan kyselytutkimuksilla (mukaan lukien CERAD, joka sisältää myös MMSE-testin yhtenä osiona).  Jos näissä testeissä on poikkeavaa, mennään lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksiin. Alle 40-vuotiaan muistisairausepäily kuuluu neurologien tutkittavaksi.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri