Varhaisen muistihäiriön merkkejä?

Olen hieman huolissani muististani. Minulle on lyhyen ajan kuluessa sattunut pari tilannetta, joista olen vähän ihmeissäni. Olen kutonut elämäni aikana kymmenittäin sukkia. Jokin aika sitten aloitin taas uutta sukkaa (toinen oli juuri valmistunut), mutta en muistanut, miten aloitan silmukoiden luomisen! Hämmästyin! Minun piti hetkeksi pysähtyä – ja sitten taas ihan hetken kuluttua muistin sen taas.

Toinen tapaus sattui muutama päivä sitten. Katsoin TV-sarjaa, jota katson tosi usein, joten muistan henkilöitten nimet. Mutta nytpäs en yhtäkkiä muistanutkaan erään päähenkilön nimeä! Hämmästyin taas. Hetken päästä nimi palasi mieleeni.

Olen 60-vuotias ja mielestäni muistissani ei ole ollut tähän asti mitään vikaa. Nämä edellä kuvaamani tilanteet ovat minulle ihan uusia.

Äitini sairastaa Alzheimerin tautia, joka on jo aika vaikeassa vaiheessa. Minua on alkanut pelottaa, josko tauti vaanii jo minuakin! Voivatkohan edellä kokemani tilanteet olla oireita alkavasta muistisairaudesta?

Hei!

Alzheimerin tauti alkaa lähimuistin heikentymisellä salakavalasti. Nuo kuvaamanne oireet eivät ole suoranaisesti lähimuistin ongelmiin viittaavia. Enemmänkin tulee mieleen, että työmuistisi on ylikuormittunut. Ehkä olette nukkuneet huonosti ja siksi työmuisti pätkii. Ehkä olette muuten rasittunut, kun tulee tällaisia “katkoja”. Jos näitä katkoja alkaa tulla enemmän, vaikka olisitte normaalissa vireystilassa, kannattaa tietysti hakeutua lääkärin puheille.

Äitinne lienee noin 80 vuoden ikäinen. En usko perinnölliseen tautimuotoon, koska hän on ilmeisimmin sairastunut vasta 65 ikävuoden jälkeen.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri