Sairauden jälkeinen sekavuus
Hei! Aiemmin ”tervejärkinen” isoisäni joutui keuhkokuumeen vuoksi sairaalaan, jossa todettiin myös sappitulehdus. Hän joutui viettämään sairaalassa 6 viikkoa. Tänä aikana esiintyi sekavuutta, hän kertoi ihmeellisiä asioita, joita ei edes ollut tapahtunut oikeasti.
Isoisäni on nyt ollut pari viikkoa kotona. Tänä aikana on pari kertaa eksynyt kotona. Ei ole löytänyt vessaa, kun on ollut menossa käymään vessassa. Lisäksi muutaman kerran hän on kertonut, että on esim. lukenut lehdestä jonkin jutun (jota siis oikeasti ei ole edes ollut lehdessä). Kerran myös luuli, että olisi jotkut juhlat klo 10, vaikka oikeasti mitään juhlia ei edes ollut.
Joskus, kun hän alkaa kertoa jotain, hän saattaa aloittaa lauseen jostain asiasta, ja kun lause päättyy, niin se päättyykin ihan eri asiaan. Eli jotenkin hän sekoittaa jutellessaan asioita ja ilmeisesti unohtaa, mitä oli alun perin kertomassa.
Sellaisen muutoksen olemme myös huomanneet, että jos olemme porukassa vaikkapa kahvipöydässä, niin hän on hyvin hiljainen. Vastaa kyllä, jos jotain kysyy, mutta itse ei juurikaan juttele. Aiemmin vastaavissa tilanteissa hän on ollut hyvin puhelias ja usein aloittanut itse keskusteluja eri aiheista.
Sairaanhoitajaopiskelijatuttavamme teki hänelle kotona MMSE-testin, josta sai pisteet 26/30. Lähimuistissa emme ole ainakaan toistaiseksi havainneet mitään huomattavaa laskua. Unohtaa kyllä joskus viimeaikoina tapahtuneita asioita, mutta niin kai normaaliin vanhenemiseen kuuluu. Toisaalta kun ei nykyään niin hirveästi osallistu keskusteluun niin aina emme voi tietää, muistaisiko hän asioita vai ei.
Onkohan tämä alkavaa Alzheimeria vai mitä? Tämä on selvästi alkanut sairaalahoidon aikana, joten voiko tauti puhjeta näin yhtäkkiä, vai onkohan tämä jostain muusta johtuvaa?
Iäkkäällä ihmisellä tulehdukset voivat laukaista sekavuustilan. Isoisälläsi se saattaa olla vieläkin hiukan “päällä”, mutta sammumassa. Sekavuustilalle altistava tekijä on aivojen rappeuma ja ns. reservikapasiteetin pieneneminen. Muistisairaus ei koskaan ala yhtäkkiä, sekavuus alkaa. Muistisairaus on tehnyt kuitenkin mahdollisesti jo vuosia työtään aivoissa, ennen kuin muistisairauden oireet tulevat näkyviin ja niin selviksi, että ne osataan tunnistaa ja havaita.
MMSE -tulos 26/30 luokitellaan normaaliksi. Mutta jos pisteet lähtivät lähimuistiosiosta (osio 13) eli isoisä ei muistanut äsken oppimiaan sanoja laskutehtävän jälkeen, herää ajatus alkavasta muistisairaudesta. Nykyään suositellaan kaikille iäkkäille, joilla on ollut sekavuustilanne syystä tai toisesta, tarkempia muistin ja kognition tutkimuksia sekavuustilan väistyttyä. Suosittelen yhteydenottoa terveyskeskuksen muistihoitajaan, joka sitten voisi tehdä CERAD-tutkimuksen isoisällesi.
Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen
Kategoriat:
Alzheimer ja elämäntavat
Alzheimerin ennuste
Alzheimerin hoito
Alzheimerin oireet
Alzheimerin periytyminen
Alzheimerin tutkimukset
Yleistä Alzheimerista
Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri