Masennusta vaiko Alzheimeria?

Olen 56-vuotias ja mieheni on 66-vuotias. Hän on ennen ollut rauhallinen, leppoisa ja mukava mies. Nyt hän on muuttunut ärtyisäksi ja aggressiiviseksi luonteeltaan. Mikään ei ole koskaan hyvin. Ja tämä ei ole vain minun huomioni, vaan sitä ovat ihmetelleet myös monet ystävämme. Hän unohtelee jonkin verran asioita(mutta ei pahasti), ja hänellä ei tunnu olevan kiinnostusta oikein mihinkään. Hänen äitinsä on ollut dementoitunut jo monta vuotta, ja hänen 69-vuotiaalla veljellään on diagnosoitu Alzheimer, ja hän asuukin hoitokodissa.

Onkohan miehelläni Alzheimer vai jokin masennus syynä luonteen muutokseen? En tiedä mistä saisin apua. Kiitos vastauksesta.

Luonteen muuttuminen näin merkittävästi on merkki jonkinlaisesta aivoissa tapahtuneesta muutoksesta. Tilanteen takana voi olla masennuskin siihen liittyvine aineenvaihdunnallisine muutoksineen, mutta tällainen kontrollin menettäminen valitettavasti saattaa myös viitata elimelliseen aivojen rappeutumiseen. Sen takana voi olla useita eri syitä. Sukurasitusta Alzheimerin taudille on aika paljon, mutta se ei välttämättä silti ole syy tilanteeseen.

Tutkimukset ovat ehdottomasti tarpeen tämän kertomuksenne perusteella. Suurimpana haasteena on varmasti, miten saatte miehenne lähtemään tutkimuksiin. Jokaisessa terveyskeskuksessa on nykyisin muistiasioihin perehtyneitä ammattilaisia, jotka tarvittaessa ohjaavat lääkärin puheille ja terveydentilan yleiseen tarkastukseen. Ottakaa siis sinne yhteys ja keskustelkaa, miten tilanteessa olisi paras edetä. Kotiseutunne muistiyhdistykseltä varmasti saatte myös apua ja tukea tilanteessanne.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri