Isoäidin muistin nopea huononeminen

Hei! Isoäitini on viime kuukausien aikana tuntunut ”vanhenevan” kovaa vauhtia. Hän täytti 80 vuotta tänä vuonna. Hän on koko ikänsä kutonut sukkia ja lapasia, vuoden ympäri ja parin yleensä aina kahdessa päivässä. Nyt hän ei muista miten lapanen aloitetaan, tai miten kantapää tehdään, ja saattaa valvoa öitä miettien ja kokeillen eri ratkaisuja.

Hän myös eksyi syksyllä tuttuun mustikkametsään, jossa on käynyt viimeiset 40 vuotta (lähellä ja pienellä alueella). Hän saattaa unohtaa keskustelun aikana sanoja, jotka ovat tavallisia arkipäivässä, unohtaa täysin tuttuja reseptejä (hän ei koskaan ole ollut kovinkaan kokeilunhaluinen keittiössä, vaan samat reseptit ovat toistuneet aina usein), ja lisäksi tuntuu, että pelko- ja ahdistustilat esimerkiksi hammaslääkäriä tai arkipäiväisiä asioita, kuten kaupassa käyntiä kohtaan, ovat lisääntyneet. Hän pyrkii välttämään sosiaalisia tilanteita, ja väsyy nykyisin nopeammin kuin vielä muutama kuukausi sitten.

Huonokuntoinen hän ei fyysisesti ole, tai ole koskaan ollut. Yleisesti tuntuu, että uusia asioita on vaikea muistaa, eivätkä vanhatkaan asiat muistu enää niin hyvin mieleen kuin ennen (paremmin kuitenkin kuin uudemmat). Minä, siskoni ja äitini olemme huolissamme, muut lähiomaiset kuittaavat asian normaalilla vanhenemisella tai eivät halua puhua asiasta. Olisiko syytä viedä isoäiti lääkärille, jotta voitaisiin varmistua siitä, onko kyse normaalista vanhenemisesta?

Hei! Kuvauksesi perusteella kyse EI ole normaalista vanhenemisesta. Isoäitisi toimintakyky on muuttunut merkittävästi aiempaan verrattuna. Jos koko ikänsä käsitöitä tehnyt ihminen ei enää tiedä, miten kantapää villasukkaan tehdään, tilanne vaatii nopeaa selvittelyä.

Valitettavasti oirekuvaus sopii aika hyvin alkavaan Alzheimerin tautiin, koska mukana on myöskin lähimuistin vaikeutta, epävarmuutta suunnista ja sanojen löytämisen vaikeutta. Lääkärille olisi iso apu, jos isoäitisi olisi käynyt valmiiksi muistiselvityksessä ennen vastaanottoa. Ottakaa siis yhteys muistihoitajaan. Esitietona muistihoitajalle voitte käyttää tätä samaa tilannekuvausta.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri