Huolestuttavia muistioireita

Hei! Olen 41-vuotias ja mahdollisesti dementikko tai alzheimerikko… Käännyn äärettömän huolestuneena puoleesi, sillä juuri äsken kinasin perheeni kanssa, miten kummassa eräs esine oli ilmestynyt olohuoneen pöydälle, eikä jäljelle jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin että minä sen siihen olin tuonut. Ei mitään muistikuvaa omista liikkeistäni. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Minulla on mielestäni tullut lukihäiriön oireita. Puhekin tuntuu sammaltavan. Olen perusterve, kuuloni on tosin heikentynyt (tätä tutkittu, mutta syytä ei ole löytynyt).

Minua ei niinkään häiritse hukkaan menneet autonavaimet, kukkarot tai silmälasit, sillä olen aina ollut hieman hälläväliä-lyyli, mutta kyllä tuo ” ai teinkö/sanoinko minä tuon?” alkaa olla aika stressaavaa. Huomaan myös jättäväni juttelua vähemmälle, jotten vaan puhuisi samaa asiaa monta kertaa. Olen töissä aika hektisessä kouluympäristössä esikouluopettajana, enkä tahdo muistaa lasten nimiäkään (näin ei ole ollut aina), ja sanon niitä aina väärin. Tuntuu, että laulujen sanatkaan eivät enää muistu mieleen niin kuin ennen.

Onko Alzheimer tai dementia poissuljettavissa esim. aivojen magneettikuvauksella? Kuinka luotettavia nämä otokset ovat? Voiko minulla olla jokin aivoverenkiertohäiriö tämän tästä vai alkanut sairaus? Kiitos tuhannesti, jos saan vastauksen sekä vinkkiä siitä, mihin tutkimuksiin hakeutua!

Mielestäni sinun kannattaisi ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon. Sitä kautta varmaan asiat lähtevät eteenpäin.

Minulle muodostuu kysymyksesi perusteella sellainen kuva, että olet ylirasittunut ja “stressaantunut”. Ylirasittunut ihminen ei pysty pitämään asioita mielessään, ei pysty palauttamaan tuttuakaan asiaa mieleen jne. Joka tapauksessa oireesi ovat sellaisia, että on hyvä hakeutua tutkimuksiin. On hyvä tehdä lääkärin tutkimus ja muistikartoitus, ottaa muistilaboratoriokokeet ja niiden jälkeen tarvittaessa lääkäri voi harkita pään magneettikuvausta. Pään magneettikuvauksella voidaan poissulkea monta tiedonkäsittelyn ongelmaan johtavaa syytä (Alzheimer, verenkiertohäiriöt jne.). Neuropsykologinen tutkimus antaa myös laaja-alaista tietoa tiedonkäsittelyn ongelmakohdista.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri