Taudin hidas eteneminen

Mitä tarkoitta taudin hidas eteneminen aikana ilmoitettuna? Nyt äitini on lievässä vaiheessa ja lääkitys (galantamiini) on aloitettu. Äitini muuttui tyttärensä sairauden aikana (syöpä, vajaa 2 vuotta kunnes kuoli).

Alzheimerin taudin keskimääräiseksi kestoksi mainitaan 10–12 vuotta. Etenemisnopeus on hyvin yksilöllistä. Etenemistä arvioidaan toimintakykyä seuraamalla. Joillakin tauti voi edetä ensioireista viidessä vuodessa siihen, että tarvitaan laitoshoitoa. Hidas eteneminen on sitä, että oireita on ollut viitisen vuotta, sitten tehdään Alzheimerin taudin diagnoosi ja vielä viiden vuoden päästä ollaan lievässä taudin vaiheessa.

On hyvä, että äidillänne on aloitettu lääkitys. Tarvitaan 1/2-1 vuoden välein tapahtuvaa muistitestien ja toimintakykymittarien seurantaa, jotta voidaan nähdä, miten tauti etenee. Tämä voi tapahtua yleensä oman terveyskeskuksen muistihoitajan toimesta. Kuvaamanne läheisen sairastuminen on tyypillisesti sellainen, joka tuo taustalla olevan muistisairauden oireita enemmän esille. Vaikean elämänkohtalon käsitteleminen vie paljon aivojen kapasiteettia ja siten muistitoiminnat voivat heikentyä merkittävästi.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri