Onko muistia ylläpitävä lääkitystä?

Tervehdys! Eläkeläinen kysyy: Onko muistia ylläpitäviä lääkkeitä olemassa? Me suomalaiset syömme jos millaisia luontaiskaupan tuotteita uskoen niiden voimaan. Eikö meille esim. 63 v. eläkeläisille voitaisi antaa kaiken varalta jo etukäteen jotain muistilääkettä, vaikka pieniä annoksia? Pysyisimme kauemmin omillamme, jolloin kaikki hyötyisivät: henkilö itse, läheiset ja yhteiskunta. Vai ovatko muistilääkkeet 20 vuottakin käytettynä terveydelle vaarallisempia kuin luontaiskauppojen tuotteet, joita moni syö kukkurakaupalla? Olisi niin mukavaa, jos tietäisi, että saa olla päästään virkkunen loppuun asti.

Hei! Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole pitävää näyttöä. Muistisairauslääkkeiden syöminen ei ehkäise sairauden puhkeamista nykyisen tiedon mukaan. Se tiedetään, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät ovat myös muistisairauksien (Alzheimerin tauti ja verisuoniperäinen dementia) riskitekijöitä.

Verisuonisairauksien riskitekijät pitää hoitaa hyvin jo keski-iässä. Lääkkeettömät hoitomuodot ovat kuitenkin avainasemassa muistisairauksien ennaltaehkäisemisessä. Aivojen käyttäminen, sosiaalinen kanssakäyminen, monipuolinen ja terveellinen ravitsemus, riittävä yöuni ja rentoutuminen, tupakan välttäminen, ylipainon vähentäminen, säännöllinen hengästyttävä liikunta, aivovammojen estäminen pään suojaamisella sekä alkoholin liikakäytön välttäminen ovat parempia asioita kuin kasa pillereitä.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri