Alzheimerin etenemisennuste
Hei, kyselisin sellaista asiaa, että kuinka pitkällä äitini Alzheimer on, ja kuinka nopeasti sairaus etenee äitini tilanteessa. Äidilläni todettiin toukokuussa 2010 Alzheimer. Muistipisteet olivat silloin 17/30. Lähimuisti hänellä on todella huono. Äidilläni oli jo varmasti 3 vuotta selvät oireet muistin osalta. Äidilläni ei edelleenkään ole sairaudentuntoa, ja ei myönnä sairautta ollenkaan.
Äitini on iältään 67-vuotias ja muuten fyysisesti perusterve. Hän asuu yksin ja mitään apuja hän ei ota mistään kotisairaanhoidosta. Myöskään mitään lääkitystä hän ei suostu käyttämään eikä suostu lähtemään enää lääkäriinkään. 3 vuotta äidilläni on ollut harhoja, jotka ovat kesän aikana olleet todella vaikeita, ja hän on ollut todella riitaisa. Nyt marraskuun aikana hän on rauhoittunut selvästi, mutta hänen juttelut ovat aivan toisesta maailmasta. Juttelussa ei ole enää todentuntuisia asioita.
Pankki- ja Kela-asiat käyn hänen kanssaan yhdessä hoitamassa. Hän käy itse kaupassa ja laittaa itselleen ruokaa. Kotona hän selviää vielä hyvin, koska on aina ollut hyvin järjestelmällinen ja tarkka kodin järjestyksestä. Mutta laatikoissa paperit ovatkin ihan sekaisin ja usein hukassa.
Nyt itselläni on suuri huoli, että missä vaiheessa tilanne muuttuu radikaalisti ja joudutaan siirtämään laitoshoitoon. Paljonko hänellä voi olla vielä aikaa, jotta voi olla kotona? Tiedän kyllä, että Alzheimer-sairauden elinkaarta on vaikea määritellä, mutta millä tasolla ollaan menossa?
Hei! MMSE-pisteet viittaavat jo keskivaikeaan Alzheimerin taudin vaiheeseen. Toisaalta toimintakyky on vielä säilynyt varsin hyvin, jos ruuanlaitto ym. kotona selviytyminen sujuu vielä näin hyvin. Valitettavasti on niin, että nuoremmilla potilailla tauti etenee yleensä nopeammin.
Olen huolestunut siitä, ettei äitisi saa mitään lääkitystä. Sairaudentunnottomuus on iso ongelma. Äitisi tarvitsisi mielellään kahden eri Alzheimer-lääkkeen yhdistelmän, jotta taudin etenemistä voitaisiin hidastaa ja laitoshoidon tarvetta lykätä. Alzheimerin tauti itsessään ei etene siten, että toimintakyky yhtäkkiä romahtaisi. Toimintakyky hiipuu vähitellen.
Nyt pitää todella miettiä, miten saataisiin tehokas hoito äidillesi aloitettua. Äiti olisi hyvä saada mukaan alueenne muistiyhdistyksen toimintaan ja mielellään jonkinlaiseen kuntouttavaan toimintaan. Jos tiedät äitisi taudin diagnosoineen lääkärin, voisit ottaa häneen yhteyttä ja yhdessä voisitte miettiä, miten tilanteessa edetään.
Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen
Kategoriat:
Alzheimer ja elämäntavat
Alzheimerin ennuste
Alzheimerin hoito
Alzheimerin oireet
Alzheimerin periytyminen
Alzheimerin tutkimukset
Yleistä Alzheimerista
Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri