Alzheimer-potilas ja ympäröivä lämpötila

Hei! Äitini (86v.) sairastaa Alzheimerin tautia. Diagnoosi saatiin muistaakseni kolme vuotta sitten. Äitini ei aluksi hyväksynyt asiaa ollenkaan, eikä hän koko aikana ole huolinut lääkitystä. Monenlaisia vaiheita on koettu; harhoja, pahantuulisuutta ym. Me lapset olemme saaneet kuulla yhtä ja toista!

Yksi asia on meitä askarruttanut pitemmän aikaa. Kuuluuko Alzheimerin tautiin se, että potilas ei tunne ympäröivää lämpötilaa? Äitimme asuu edelleen kotona ja pitää huoneet aivan liian lämpiminä. Ja vaikka huoneen lämpötila on vähintään 25 astetta, on hänellä kaiken maailman vaatteet päällä ja nukkuessa vielä monta peittoa… ja makuuhuoneen ovi tiukasti kiinni! Siitä seuraa sitten hapen puute ja huono olo. Mutta kun puhe ei mene perille, niin minkäs teet!

Olemme myös menettäneet uskomme muistitesteihin. Äiti sai viimeksi (taisi olla syksyllä) hyvät pisteet muistitestissä. Mutta me omaiset kyllä huomaamme, miten asia on! Kysytäänkö potilaalta esim. samoja kysymyksiä usein saman testin aikana?

”Keinot ja voimat vähissä” 

Alzheimerin tautiin liittyy pitkäaikainen tulehduksellinen tila aivoissa. Tutkija Klegeris kumppaneineen julkaisi Gerontology-lehdessä vuonna 2007 artikkelin, jossa he osoittivat Alzheimer-potilaiden ruumiinlämpötilan merkittävän nousun. Silloinhan huoneita pitäisi tuulettaa koko ajan. Tällaisesta viluisuudesta en ole saanut milloinkaan kuulla aikaisemmin. Onhan tietysti mahdollista, että Alzheimerin taudin ohessa on jokin aivojen lämmönsäätelystä vastaavan monimutkaisen hormonaalisen järjestelmän häiriö.

Muistitestit MMSE ja jopa CERAD ovat aika suppeita. Samoja kysymyksiä ei kysytä näissä testeissä kuin kerran. Niitä käytetään seulontaan ja seurantaan. Laajoilla neuropsykologisilla testeillä saataisiin tarkempia tuloksia, mutta niitä ei ole käytännössä mahdollista saada kuin harvoin. Muistisairauden diagnoosi perustuu paljon muihinkin asioihin kuin muistitesteihin. Omaisten havainnot ovat erittäin tärkeässä osassa.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri