Alzheimer ja muuttaminen uuteen asuntoon

Hei, Äitini ja isäni täyttävät tänä vuonna 85 vuotta. He asuvat tällä hetkellä omakotitalossa. Äitini on hyväkuntoinen ja hoitaa asiat. Isän ajan ja paikan taju heittelevät välillä pahastikin. Dementiaa tai Alzheimerin tautia ei ole toistaiseksi diagnosoitu, mutta lääkärille hänellä on aika jo varattuna.

Äitini haluaisi muuttaa uuteen rivitaloasuntoon. Keskustelua ja mietintää aiheuttaa se, miten muutto mahdollisesti vaikuttaa isän tilaan eli olisiko viisainta asua edelleen samassa paikassa vai muuttaa uuteen. Onko tämäntyyppisten muutosten vaikutusta muistitaudin etenemiseen tutkittu, ja millaisia tuloksia/kokemuksia tästä on? 

Hei! Esitätte vaikean kysymyksen, johon ei ole olemassa helppoa vastausta. Muistisairaus voi tulla esille isojen elämänmuutosten myötä, mutta eivät ne tietojeni mukaan kuitenkaan vaikuta taudin etenemiseen.

Voi olla, että ympäristön vaihdokseen liittyy aluksi sopeutumisvaiheen hankaluuksia, mutta ne ovat toivottavasti vain ohimeneviä.  Varhaisemmassa taudin vaiheessa voi vielä tottua uuteen ympäristöön. Tutut huonekalut ovat tärkeitä. Myös se on erittäin tärkeää, että vanhempanne muuttavat yhdessä. Tämä auttaa sopeutumaan muutokseen.

Asiaa pitää punnita kokonaisvaltaisesti. Muistisairaalle parasta olisi mahdollisimman vähän muutoksia sisältävä elämä, mutta omaishoitajan jaksamiselle siirtyminen pienempään ja helpompihoitoiseen asuntoon mahdollisesti lähemmäs palveluita voi olla erittäin merkittävää. Kotiin saatavia tukipalveluitakin kannattaa kartoittaa ennen muuttoa.

Tärkeintä on nyt saada isällenne diagnoosi ja oikea lääkitys. Sen jälkeen voi sitten miettiä tällaisen ison muutoksen mahdollisuutta.

Ystävällisin terveisin,
Markus Halminen

Kategoriat:

Alzheimer ja elämäntavat

Alzheimerin ennuste

Alzheimerin hoito

Alzheimerin oireet

Alzheimerin periytyminen

Alzheimerin tutkimukset

Yleistä Alzheimerista

Markus Halminen,
geriatrian erikoislääkäri